Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Divadlo chutí

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

V staroveku a antike sa usporadúvali všakovaké opulentné hostiny, ktoré popri gurmánskom pôžitku prinášali hosťom ešte niečo navyše. Nevšedný zážitok, ktorý opájal všetky zmysly – chuť, čuch, zrak, sluch aj hmat. Dnes sa túto úlohu snažia prevziať trojhviezdičkové michelinské reštaurácie.

Profesionáli z vysokej kuchyne každoročne medzi sebou vyhlasujú 50 najlepších reštaurácií na svete. Tento rebríček je mimoriadne sledovaný, možno ešte viac ako každoročné vydanie červenej knižky od Michelina. Z jednoduchého dôvodu.
Reštaurácie nehodnotia anonymní agenti, ale samotní špičkoví kuchári medzi sebou. A preto každý, kto sa dostane do prvej desiatky, vie, že bol podrobený tej najprísnejšej kritike a nikto mu nič neostal dlžen.
Pravidelne túto anketu vyhrávala kodanská reštaurácia Noma. Tento rok sa však nečakane prepadla až na tretie miesto. Možno je to aj vďaka tomu, že sa na pol roka presídlila do Hotela Mandarin Oriental v Tokiu, kde si jej šéfkuchár René Redzepi otvoril pop-up Nomu a častoval tokijských snobov takými vyberanými špecialitkami, ako bol napríklad homár vkusne posypaný kyselkavými mravcami. Redzepi je vôbec známy tým, že keď niečo servíruje, najprv čašník konzumentom musí vysvetliť, čo z toho na tanieri treba jesť a najmä ako.

.konceptuálna performancia
Najlepšou reštauráciou tohto roku sa suverénne stala El Celler de Can Roca zo španielskej Girony. Najväčším prekvapením však bola vôbec jediná talianska reštaurácia medzi päťdesiatimi najlepšími. Ide o známu Osteriu Francescanu Massima Botturu, hlavného predstaviteľa takzvanej slow food kuchyne, ktorej zásadou je pripravovať pokrmy z doma vypestovaných surovín alebo z dovážaných zo vzdialenosti nie väčšej ako 40 kilometrov. Osteria poskočila pred Nomu na druhé miesto a nemožno sa čo čudovať.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite