Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zákon a nepredvídateľnosť

.denisa Gdovinová .časopis .spoločnosť

Bratislavská Základná škola sv. Františka z Assisi skončila v rebríčkoch základných škôl medzi tými najlepšími na Slovensku. Len pred polrokom tam na školskom dvore padol na prváka prehnitý strom. Obvinený je riaditeľ školy a traja ďalší zamestnanci. K tejto tragédii sa vyjadruje Miroslav Sopko zo Slovenskej komory učiteľov.

prečo ste iniciovali petíciu na podporu obvinených zamestnancov?

Nápad vznikol spontánne. Vieme sa vžiť do situácie kolegov, ktorým hrozí popri verejnom pranierovaní v médiách aj strata zamestnania a odsúdenie. Vieme si však predstaviť aj obrovskú tragédiu, ktorá postihla rodinu chlapca. Sami sme rodičia a vieme, že prísť o dieťa je nesmierne nešťastie.

.poznáte ich aj osobne?

Viacerí členovia komory poznáme osobne pána riaditeľa Horeckého. Vyzná sa v riadení školy, okrem iného je predsedom Združenia katolíckych škôl Slovenska. Je to mimoriadne citlivý a opatrný človek, vždy ochotný poradiť iným riaditeľom. Len nedávno vyšiel rebríček najlepších základných škôl a jeho škola sa umiestnila na v prvej desiatke. Ide teda o obrovské nešťastie, pri ktorom nikto nemohol predvídať, že sa stane.

.celý prípad je naozaj zamotaný. Dá sa tu vôbec určiť vinník?

Nejde tu o vinu. Bezpečnosť na školách má na starosti bezpečnostný technik. Ten zabezpečuje dokumentáciu, školenie zamestnancov či vykonávanie kontrol. Ide o takú rozsiahlu agendu, ktorú nemôže riaditeľ sám zvládnuť, navyše ak sa predpisy neustále menia. Predpis, ktorý by hovoril o tom, kto konkrétne zodpovedá za žiaka a do akej miery môže učiteľ dovoliť voľný pohyb žiakov, neexistuje. A zrejme ani nie je reálne, aby existoval.

.prečo?

Lebo v školách existuje množstvo prípadov, ktoré nie je možné stanoviť zákonom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite