Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Letné odvodové zmätky

.lukáš Krivošík .časopis .týždeň v ekonomike

Kým premiér na výdavkovej strane štátu hrdo predstavuje detaily svojho druhého sociálneho balíčka, na príjmovej strane vznikol chaos medzi Finančnou správou SR a poisťovňami, ktoré majú ľuďom vypočítať zdravotné a sociálne odvody. Je zarážajúce, že sa kvôli tomu nikto nechystá odstúpiť.

beriem to už ako také bežné ponižovanie samostatne zárobkovo činných osôb týmto štátom,“ hovorí 36-ročný živnostník Pavol z Bratislavy, ktorý pôsobí v oblasti marketingu. „Zarábam stále približne rovnako, no odvádzať musím čoraz viac.“ Jeho hrubé mesačné príjmy sa blížia dvom tisíckam eur, čo (ako on sám hovorí) z neho na Slovensku robí v očiach štátu a vlády zrejme „buržuja“ a „nepriateľa pracujúcej triedy“. No v čistom mu zostane len približne polovica. Pavol posledný mesiac netrpezlivo čaká na list, v ktorom budú vyčíslené jeho nové odvody: „Čítal som v novinách o chlapíkovi, ktorému pri ročnom príjme 4-tisíc eur vyrátali nedoplatok na zdravotných odvodoch vo výške 7-tisíc eur. Mne sa zatiaľ nič podobné nestalo, ja som totiž zo zdravotnej a zo Sociálnej poisťovne nedostal ešte vôbec nič.“ Kým slovenský živnostník musí byť vo svojich daňových a odvodových povinnostiach dokonalý a žiadna chyba sa mu neodpúšťa, minister financií, či šéfovia Finančnej správy a Sociálnej poisťovne letný chaos vo svojich inštitúciách utešene bagatelizujú. Kde sa vôbec stala chyba?

.preťažený pracovník
Do 20. júla mali samostatne zárobkovo činné osoby dostať od Sociálnej poisťovne oznámenie o výške poistného, ktoré budú musieť uhrádzať nasledujúcich dvanásť mesiacov. Táto inštitúcia zároveň preberá prihlasovanie a odhlasovanie živnostníkov na sociálne poistenie, čo doteraz robili sami. Štát chcel týmto spôsobom vlastne vyjsť občanom v ústrety. Len mu to trošku nevyšlo. Nové odvody mali samostatne zárobkovo činné osoby prvýkrát zaplatiť v novej sume do 10. augusta. Poslanec Národnej rady Jozef Mihál (SaS) na konci júla upozornil verejnosť, že Sociálna poisťovňa nestíha, hoci mala dva roky čas, aby sa po prijatí príslušného zákona na zmeny pripravila. Oznámenia dostali len niektorí živnostníci.
Niekoľko týždňov tento rok meškalo aj ročné zúčtovanie odvodov na zdravotné poistenie. Na tento problém upozornila zase zdravotná poisťovňa Dôvera. Obrátili sa na ňu totiž jej poistenci s tým, že niektoré zúčtovania boli vypracované na základe nesprávnych údajov o ich príjmoch. Extrémom boli aj prípady, keď vyčíslené nedoplatky presahovali celý ročný príjem poistenca. Zdrojom chybných dát bola v prípade Sociálnej poisťovne i v prípade zdravotných poisťovní Finančná správa SR.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite