Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Gesto ignorancie

.peter Schutz .časopis .ostatné

Hoci z 240-tisíc utečencov, ktorí prekročili tohto roku hranice EÚ, azda ani jeden nemieri na Slovensko, imigračná kríza si pýta odpovede aj od tunajších politikov. A povedať, že problém nezvládli, je slabé.

Predovšetkým, Fico & Kaliňák konali hlúpo a proti štátnemu záujmu, keď sa po nepresadení kvót – ktorých odmietnutie bolo správne – „dobrovoľne“ zaviazali k prijatiu iba 100 migrantov, čo je takmer najnižší utečenecký kontingent v celej EÚ. Od Slovenska, ktoré za 22 rokov štátnej existencie priznalo azyl cca 650 ľuďom (čo je tiež extrémne málo), je to gesto ignorancie a nesúdržnosti s tou Európou, ktorá má veľký problém. Treba jasne vidieť, že kvótami navrhovaných cca 800 migrantov pre Slovensko je čosi viac ako desatina promile päťmiliónovej populácie, pričom to ešte neznamená udelenie azylu, ktorý v Európe dostáva v dlhoročnom priemere 16 percent žiadateľov. Reálne, ak by sme sa držali priemeru (doteraz sú v SR úspešné len 3 percentá žiadostí) by teda ozaj šlo o cca sto nových spoluobčanov.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite