Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kde je váš Miro?

.elena Akácsová .časopis .ostatné

 Celý jún bude STV vysielať spot s názvom Kde je Miro. V spote postupne pri dverách domu zazvonia skinheadi, transvestiti, strieľajúci robot. Všetci hľadajú Mira, syna flegmatickej matky. Napokon príde pedofil, ktorý si bez problémov odvedie jej malú dcérku.

Veľmi vtipný, veľmi názorný a v originálnej nemeckej verzii aj cenami ovenčený spot by vraj mal varovať rodičov pred pedofíliou, pornografiou, násilím či extrémizmom, teda všetko nebezpečenstvami číhajúcimi na ich deti v počítači a v mobiloch. Je iniciatívou projektu Zodpovedne.sk, ktorý zastrešuje Európska komisia v rámci programu Safer Internet plus. Má viesť k zodpovednému používaniu internetu, mobilnej komunikácie a k prevencii pred trestnými činmi.

Primárnym cieľom spotu je vzbudiť v rodičoch záujem o to, čo robia ich ratolesti na internete. Neviem prečo, ale opäť, napokon ako pri každom veľkolepom projekte Európskej komisie, mám neodbytný pocit, že sa zase ide s bubnom na zajace a s vaničkou sa vylieva aj dieťa.
Keby som nemala dlhoročnú skúsenosť s internetom, takýto spot by ma mimoriadne vystrašil a už aj tak démonizovaný internet by som zavrhla úplne. Pritom internet je nástroj ako každý iný. Skvelý sluha, zlý pán. Ale vysvetlite to vystrašenému neinternetizovanému rodičovi, že na internete číha to isté nebezpečenstvo ako na ulici a že tak, ako nepomôže izolovať dieťa doma, nepomôže ani zakázať mu internet či zobrať mobil.
Je strašné, že musí existovať reklamný spot, ktorý má v rodičoch vzbudzovať záujem o to, čo jeho dieťa skutočne robí, jedno či na internete, na ulici, v škole. Pripadám si ako kazateľ a idealista, ale nemôžem si pomôcť – jediným skutočným spôsobom, ako ochrániť dieťa pred nebezpečenstvom aj tým internetovým, je dobre ho vychovať, veľa s ním hovoriť a zaujímať sa o všetko, čo robí a o čom premýšľa. Europrojekty, rodičovské zámky, heslá, zákazy a príkazy, sú nanič, keď sa dieťa so svojimi radosťami a strachmi ide radšej zveriť anonymnému internetovému nicku ako vlastnému rodičovi.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite