Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sedem z osemnástich

.časopis .hudba

Ak nepočítame filmovú hudbu, vydal Nick Cave s Boys Next Door, Birthday Party, Grindermanom a Bad Seeds doteraz 18 albumov. Keby sme z nich mali vybrať sedem najdôležitejších, boli by to tieto:

Ak nepočítame filmovú hudbu, vydal Nick Cave s Boys Next Door, Birthday Party, Grindermanom a Bad Seeds doteraz 18 albumov. Keby sme z nich mali vybrať sedem najdôležitejších, boli by to tieto:


Kicking Against the Pricks (1986)
Cover album. Jednak obsahuje hlavne pozoruhodné cover verzie, za pozornosť však stojí aj jeho cover čiže obal, presnejšie booklet s nebezpečne vyzerajúcim Cavom a vyšinuto zazerajúcim Bargeldom. Za vypočutie stoja hlavne I´m Gonna Kill That Woman od Johna Lee Hookera, All Tommorrow´s Parties od Velvet Underground a tradicionál Jesus Met The Woman At The Well.

The Good Son (1990)
Brazílsky album. Nahraný v prvom, pomerne pokojnom období Cavovho života, keď žil s priateľkou Vivian a synom Lukom. Obsahuje štyri emóciami nabité, silné „songy“, ktoré Bad Seeds dodnes hrávajú na koncertoch a vždy, keď si ich človek pustí, vie, prečo je to tak: The Weeping Song, The Ship Song, The Hammer Song a The Witness Song.

Murder Ballads (1996)
Hitparádový album. Deväť hororových balád o krvavých vraždách a Dylanova Death Is Not The End nakoniec. Pravdepodobne jediná príležitosť, kde sa stretli Shane McGowan, PJ Harvey a Kylie Minogue. Jediný album, z ktorého sa dve piesne dostali do svetových hitparád: Where The Wild Roses Grow s krásnou Kylie a Henry Lee s výbornou Polly Jean.

The Boatman´s Call (1997)
Smutnokrásny album. Rozchod s Vivien, komplikovaný vzťah s Polly Jean a dvanásť smutných, mimoriadne silných piesní. Mnohí „znalci“ očakávali, že to bude Cavova labutia pieseň. Mýlili sa. Je však pravda, že ide o album, ktorý sa atmosférou od všetkých ostatných odlišuje. Into My Arms, People The Ain´t No Good a There Is A Kingdom sú jeho možné vrcholy.

No More Shall We Part (2001)
Duchovný album. Nick Cave sa kresťanskou symbolikou a myšlienkami zaoberal od začiatku. Tu sú však samotným obsahom albumu. Nie je to však žiadna „evanjelizačná“ hudba. Skôr výraz pokornej, opatrnej zbožnosti a tichej radosti z naplneného vzťahu s manželkou Susie. As I sat sadly by her side, Fifteen feet of pure white snow a God is in the house sú zimomriavkové pesničky.

Grinderman (2007)
Rockový album. Warren Ellis prvýkrát používa husle a violu nasamplované do ostrých slučiek, Nick Cave hrá prvýkrát na elektrickej gitare. Páni v stredných rokoch sa vracajú do čias, keď milovali punk rock. Vedia hrať rýchlo a tvrdo, no nezaprú sami seba, a preto je v tom aj nadhľad a irónia. Všimnúť si treba vtipnú No Pussy Blues a vážnu Go Tell The Women.

Dig!!! Lazarus Dig!!! (2008)
Aktuálny album. Bokovka s Grindermanom Cavovi prospela. Jeho texty sú explóziou neošúchaných metafor s nečakanými rýmami. Lazarovi radí, aby sa radšej zakopal znovu do hrobu, Boha s veľkou iróniou „obviňuje“ z toho, že nesvieti slnko a deti sa nesprávajú slušne. Jeho milovaná mu pripomína Ježiša na mesiaci. A na konci výborná More News From Nowhere.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite