Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TELETIPY 9. 06. 2008 – 15. 06. 2008

.časopis .film

.teletipy .filmy:

5x2 (dráma, Francúzsko, 2004)
ČT1, Pondelok, 22:25
Komorný príbeh jedného manželstva sa začína vo chvíli, keď manželia svojím podpisom potvrdzujú rozhodnutie o rozvode a odvíja sa proti behu času cez kľúčové momenty ich spoločného života. 5x2 je päť zásadných epizód v živote Gillesa a Marion. Po rozvode sa Marion otočí a na poznámku svojho manžela o tom, že vyhrala, odpovie: „Navyhrala ani neprehrala. Je len koniec, nič viac!“ Citlivý režisér François Ozon rozpráva príbeh jedného vzťahu od jeho romantického začiatku až po horúci koniec, keď zdanlivo všedné scény odhaľujú vnútorné drámy jednotlivých aktérov. Všetko s nevšednými detailmi, ktoré dokážu pritiahnuť divákovo vnímanie a vyvolať spomienky a emócie.

Cudzejší ako raj (trpká komédia, USA/Západné Nemecko, 1984)
Dvojka, Utorok, 22:45
Willie zabíja čas poflakovaním a váľaním sa v posteli. Keď jedného dňa dostane správu, že ho navštívi šestnásťročná sesternica Eva, nie je veľmi nadšený. Eva cestuje z jeho rodného Maďarska k tete Lotte do Clevelandu a potrebuje stráviť pár dní v New Yorku. Až keď Eva odchádza, Willie konečne pochopí, že s ňou má spoločné viac, ako si myslel. Keď ju po roku navštívia s kamarátom Eddiem v Clevelande, Eva už žije svoj americký sen. Willie a Eddie sa ju rozhodnú uniesť na slnečnú Floridu.... Film amerického nezávislého režiséra Jima Jarmuscha plynie pomalým tempom, jednotlivé scény sú voľne radené v pokojnom rytme obyčajného života.


Šťastné chvíle (dráma/komédia, Čína, 2001)
ČT 2, Streda, 23:40
Starý mládenec Čao nemá rád svoj osamelý život, rád by sa preto oženil a robí pre to, čo môže. Jeho posledná vyvolená je však príliš náročná a chudákovi Čaovi neostane nič iné, ako  hrať bohatého. Peniaze na darčeky a kvety čoskoro začínajú dochádzať a jeho vyvolená si praje nákladnú svadbu. Nešťastný Čao nemá nič, len priateľa, ktorý má geniálny nápad, ako zarobiť peniaze. Premení starý autobus v mestskom parku na miestečko lásky pre zamilovaných a začne ho prevádzkovať. Lenže autobus jedného dňa zmizne a veci sa začnú dávať do pohybu... Pútavý príbeh zo súčasnosti nakrútil popredný čínsky režisér Zhang Yimou.

Solino (dráma, SRN, 2002 )
Dvojka, Štvrtok, 23:25
V šesťdesiatych rokoch sa Romano Amato, jeho žena Rosa a synovia Giancarlo a Gigi rozhodnú odísť z talianskeho mestečka Solino do Duisburgu. V nevábnej priemyselnej oblasti otvárajú prvú pizzeriu. Podnik sa začne rozbiehať a obaja synovia si zvyknú na pohodlný život v Nemecku. Ubehne desať rokov, matka Rosa nehľadí na svoje zdravie pri drine v pizzerii, otec sa stará o „spoločenské kontakty“ a z chlapcov vyrastú mladí muži. Sú rozdielni, no napriek tomu sa zamilujú do tej istej dievčiny. Ich život sa však razantne mení a cesty sa rozchádzajú. Až stretnutie po dlhom čase vyplaví staré bolesti a rany. Režisér Fatih Akin nakrútil film o dozrievaní, bratskej láske a súdržnosti rodiny.

Besnenie (dráma, Francúzsko, 2003)
JOJ, Piatok, 20:45
Parížska Čínska štvrť v 13. obvode pri stanici metra Porte d’Italie je svet sám pre seba. Komplex obrovských panelákov a veľkého nákupného a zábavného centra, kde je všetko čínske. V tejto štvrti zdedili Ralph a jeho mladší brat autodielňu. Manu je mladý nadaný kickboxer, ktorého Ralph trénuje – veľký rozumný brat sa stará o svojho malého súrodenca už od detstva. Problém nastáva, keď sa Ralph zamiluje do nevesty syna bohatého obchodníka z Čínskej štvrte a razom má proti sebe smrteľného nepriateľa. Manu sa pre peniaze nechá najať na ilegálny zápas, ktorý sa za veľké peniaze prenáša po internete – je to súboj v priamom prenose. Priemerná dráma režisér Karima Dridiho. 

Strach a hnus v Las Vegas (komédia/dráma, USA, 1998 )
Dvojka, Sobota, 22:45
Novinár Raoul Duke cestuje so svojím právnikom samojského pôvodu na ceste z Los Angeles do Las Vegas. Duke musí v hráčskom meste spraviť reportáže z pretekov terénnych motoriek a bugín, zakončiť to má na celoštátnej konferencii venovanej boji proti drogám. Obaja protagonisti sa pohybujú vo večnom drogovom opojení, ktoré neustále priživujú z nekončiacich sa zásob narkotík a alkoholu. Snímka Terryho Gilliama je svojráznym filmovým prepisom knihy amerického novinára Huntera S. Thompsona. Kultový autor účtuje s obdobím šesťdesiatych rokov, s kultúrou hippies a hnutím proti vietnamskej vojne.

Komik (dráma, VB, 1960 )
ČT2, Nedeľa, 16:50
Archie Rice je starnúci vaudevillový komik, ktorého dni sú už dávno preč. Teraz živorí z omrviniek svojej minulosti v malom prímorskom mestečku a odmieta si pripustiť, že svet je ďalej, ako za jeho mladých rokov. Zúfalo sa snaží udržať vo svete šoubiznisu, jedinom svete, ktorý je mu blízky a v ktorom sa vie pohybovať. Život mu začína utekať pomedzi prsty  – nielen na scéne, ale aj v rodine. Režisér Tony Richardson nakrútil filmový prepis slávnej divadelnej hry Johna Osbornea. Skvelá psychologická dráma patrí k najlepším, aké kedy Laurence Olivier na filmovom plátne vytvoril (bol za ňu nominovaný na Oscara).

.tip .týždňa

Slávnosť v botanickej záhrade (komédia, Československo, 1969)
Dvojka, Piatok, 22:45
Farebná feéria o láske k životu, pohybe a o večnej ľudskej potrebe zázraku. Mozaikovité rozprávanie predstaví niekoľko svojráznych postáv z vinárskej dediny Babindolu, napríklad večnú nevestu Máriu, ktorá má osem detí a doposiaľ vytrvalo vodí k oltáru ich otca Pištu, zamilovanú dievku Katarínu a jej vyvoleného Gašpara, a taktiež Francúza Pierra, ktorý svojím príchodom naruší v Babindole pokoj a naučí jeho obyvateľov vychutnávať život. Osobitý režisér, prozaik a výtvarník Elo Havetta žil iba tridsaťšesť rokov, no zanechal po sebe výnimočné a hravé dielo patriace k vrcholom slovenskej kinematografie.

.teletipy  .dokumenty:

Slovenský sen 2004 – 2006
Dvojka, Pondelok, 13:25
Aké máme sny? Dokáže sa človek vo svete mediálnych klamstiev a nekonečnom spochybňovaní každého tvrdenia vôbec stotožniť s nejakou ideou? Nestráca úplný záujem o reálne problémy ľudskej existencie? Aký je váš najväčší sen? Prostredníctvom jednoduchej otázky, ktorú autori kladú rôznym ľudom, sa pokúšajú podať správu o spôsobe myslenia a hodnotách, ktoré preferujú obyvatelia Slovenska. Oslovujú rôzne skupiny ľudí, bez rozdielu veku, náboženstva, alebo profesie. Vďaka časozbernému spôsobu nakrúcania vznikla originálna správa o tom, ako žijeme, po čom túžime, prípadne čoho sa najviac obávame.

Whistlerova matka
ČT2, Utorok, 16:20
Svetovo najznámejší americký obraz – podobizeň matky národa. Do Ameriky síce zavítal, ale nikdy tam nezostal natrvalo. Jeho miesto je vo Francúzsku, v parížskom Musée d’Orsay. Tu odpočíva stará dáma medzi Monetom a Manetom, svojimi súčasníkmi, a láka sem najčastejšie návštevníkov zo Spojených štátov. Každým kúskom je to americká ikona, zrovnateľná s Warholovou Marylin Monroe alebo Elvisom Presleym. V roku 1982 James McNeill Whistler pobúril verejnosť názvom obrazu: „Aranžmá v šedej a čiernej číslo jedna: Portrét umelcovej matky.“ V skutočnosti obraz predznamenal zrod moderného amerického výtvarného umenia.


Posvätné hory sveta: po stopách sv. Eliáša
Dvojka, Streda, 12:20
Ak sa vyšplháte na nejakú vzdialenú a osamelú horu, neprinesie vám to žiadne materiálne bohatstvo. Niektorí ľudia sú dokonca presvedčení, že pokorením najvyšších vrchov sveta ich znesväcujeme. No po návrate z vrcholu je pre nás hora ešte posvätnejšia, pretože nám dovolila vrátiť sa späť. Germáni, Kelti, Ilýrovia a neskôr Slovania verili, že všemocní bohovia obývajú výšiny, týčiace sa do nebies. Po tom, ako sa kresťanstvo rozšírilo po celej Európe, pohanských bohov vytlačili kresťanskí svätí, ktorí často prevzali na sebe ich vlastnosti. Napríklad Svätý Eliáš bol pánom búrok, bleskov, hromov a dažďa, čo sú atribúty indoeurópskych bohov.

Spievajme Slováci
Dvojka, Štvrtok, 10:25
Vo Vojvodine žije v súčasnosti okolo 56-tisíc našich krajanov. Je to určite jedna z najaktívnejších vetiev Slovákov žijúca v zahraničí, ale ich počet  sa neustále mení, zmenšuje pre nepriaznivé spoločensko-politické podmienky v Srbsku. Dokument Ivana Hansmana, režiséra, ktorý z týchto končín pochádza, je akýmsi druhom „road movie". Mapuje cestu autom na Dolnú zem a zachytáva súčasnosť v jej dedinách prostredníctvom  hudby, ktorá tu je veľmi populárna a má dominantné zastúpenie aj v lokálnych rozhlasoch. Aký je život Slovákov na Dolnej zemi z pohľadu hudby? O čom spievajú autori tejto muziky? Je to gýč alebo akási kronika doby?

Veľké záhady: Bola to politická vražda?
Dvojka, Piatok, 13:05
Smrť Vincenta Fostera mladšieho, jedného z najvyšších poradcov vlády Spojených štátov amerických, sa stala najspornejšou udalosťou od smrti prezidenta Kennedyho. Telo bolo objavené v parku Fort Marcy neďaleko Washington, D.C. večer dvadsiateho júla 1993. Jeho smrť bola okamžite označená za samovraždu a toto vyhlásenie neskôr potvrdili dve navzájom nezávislé expertízy. Prečo teda súdy ešte dnes spochybňujú toto vyhlásenie? Objavili sa azda nové dôkazy nasvedčujúce tomu, že sa Vincent Foster stal obeťou vraždy? Bola to vražda alebo samovražda? Prípad vyvoláva mnohé protikladné otázky...


Veža inžiniera Eiffela
ČT1, Sobota, 13:20
V roku 1889 sa v Paríži mala konať Svetová výstava ako pripomienka stého výročia Francúzskej revolúcie. Aby oslavy boli naozaj veľkolepé, vypísala mestská rada súťaž na postavenie najvyššej veže na svete – vysokej vyše 300 metrov. Ako najlepší bol zvolený návrh inžiniera Gustava Eiffela, renomovaného konštruktéra a staviteľa. Až 250 robotníkov stavalo vežu dva roky. Dňa 31. marca 1889 odovzdal Eiffel svoje dielo verejnosti. Po tridsiatich rokoch mala byť veža opäť rozobratá, no z najrôznejších dôvodov sa tak nestalo a veža inžiniera Eiffela, triumf techniky 19. storočia, je dnes neodmysliteľným symbolom Paríža aj Francúzska.


Príbehy strážcov minulosti: Amchis, zabudnutí liečitelia z Himalájí
Jednotka, Nedeľa, 11:10
Zanskar je údolie, schované vo výške 3 700 metrov medzi dvoma príkrymi horami na hraniciach Himalájí. V každej miestnej dedine žije tradičný tibetský šaman, ktorého tu nazývajú „amči". Odnepamäti amči odovzdávajú svoje znalosti z otca na syna, alebo z učiteľa na žiaka. S výstavbou novej cesty sa však údolie stalo zraniteľným, pretože nedokáže odolať tlakom civilizácie. Od tých čias mladé generácie odmietajú prastarú múdrosť a venujú sa modernejším, lukratívnejším činnostiam. V dôsledku toho sú tunajší ľudia možno poslednými príslušníkmi národa, ktorý praktizuje tibetskú medicínu.

.tip .týždňa

Ráčte vstúpiť, pán Havetta!
Dvojka, Piatok, 15:50
Napriek tomu, že životná, a teda aj umelecká cesta slovenského režiséra Ela Havettu bola krátka /1938 – 1975/, svojou tvorbou sa stačil výrazne zapísať do filmovej a televíznej histórie. Jeho meno sa spája najmä s celovečernými filmami Slávnosť v botanickej záhrade, Ľalie poľné i s televíznymi magazínmi Ráčte vstúpiť! Bol človekom, ktorý žil pre film. Pri realizácii projektov dokázal preniesť iskru nadšenia na svojich spolupracovníkov-priateľov, čo sa zákonite odrazilo aj vo výsledku diela. So spomienkami na Ela Havettu sa s televíznymi divákmi podelia jeho priatelia, spolužiaci a pedagógovia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite