Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zázvorové pivo je tiež paleo

.miroslava Ďuranová .časopis .lifestyle

V rozhovore s bratmi Ďuranovcami viackrát padla zmienka o paleo strave. A tak sme využili, že stály autor tejto obľúbenej stránky odišiel na týždeň načerpať gurmetskú inšpiráciu do Toskánska a ponúkame vám malú paleoochutnávku.

O paleostravovaní sa už v .týždni písalo, tak len v skratke zopakujme. Paleo vychádza zo stravovania a životných návykov človeka v období paleolitu. Ten sa celodenne zaoberal v podstate len dvoma vecami – lovením a zbieraním, jeho strava pozostávala z mäsa a tuku zvierat a zo zozbieraných lesných plodov. O obilninách, mlieku, ryži, cukre a soli ani nechyroval. Poľnohospodárstvu sme sa začali venovať niekedy pred 10 000 rokmi, čo je pre evolúciu krátky okamih. Takže s telom lovca a zberača sa snažíme zúfalo vyrovnať s novodobou stravou, príliš nám to nejde, a tak tučnieme, chorieme a umierame skôr, ako by sme mali. Existujú rôzne variácie tohto stravovania, ale najdôležitejšou zásadou je preferovať kvalitné, prírodné a čerstvé potraviny a vyhýbať sa polotovarom. A to platí nielen pre jedlo, ale aj pre nápoje.

.osvieženie bez cukru
Podniky sa dnes predháňajú v ponuke domácich limonád. Akoby ani neboli in, pokiaľ v nápojovom lístku nefiguruje hneď niekoľko druhov. Väčšinou ide len o sladkú vodu ochutenú mätou, bazou, citrónom či zázvorom. Čistá voda nám už jednoducho nestačí. Potrebujeme niečo sladšie. Niečo chutnejšie. Preto sú už pár rokov veľmi populárne aj sladké „pivá”. Chutia skvelo, sú osviežujúce... a obsahujú cukor.
Čím ich môžeme nahradiť? Napríklad zázvorovým pivom (ginger ale) vlastnej výroby!
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite