Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Principiálne sa Cirkev nemá k čomu vyjadrovať

.tomáš Gális .časopis .fenomén

Rozhovor s Vladimítrom Thurzom z Rímskokatolíckej bohosloveckej fakulty UK o pohľade cirkvi na viagru

Rozhovor s Vladimítrom Thurzom z Rímskokatolíckej bohosloveckej fakulty UK o pohľade cirkvi na viagru


.aký je názor Katolíckej cirkvi na viagru?
Ak vnímame viagru ako prostriedok na liečenie konkrétnej diagnózy stanovenej lekárom (v tomto prípade erektilnej dysfunkcie), tak ju berieme ako akékoľvek iné liečivo a principiálne sa cirkev nemá k čomu vyjadrovať.
Tak ako pri každom inom liečive, vzhľadom na prípadné závažné nežiaduce účinky musí byť dodržaný všeobecne platný etický princíp, že dosahované benefity musia byť väčšie ako podstupované riziká.
Všetky ostatné sporné otázky, ktoré by mohli vyvstať v súvislosti s viagrou, nie sú problémom tabletky ako takej, ale spôsobu jej použitia. Ak sa napríklad kladie príliš veľký dôraz na istú „výkonnosť“ v sexuálnej oblasti, potom v centre lásky nestojí osoba ako taká, ale len jej špecifické kvality. To má za následok jednak odosobnenie lásky a na druhej strane sa osoba stáva viac-menej prostriedkom na dosahovanie rozkoše. Potom sa treba vážne zamyslieť, či je cieľom lásky pôžitok alebo osoba manželského partnera.


.sú podľa cirkvi vhodnejšie spôsoby riešenia impotencie?
Riešenie impotencie patrí do kompetencie medicíny, a nie je záležitosťou cirkvi, a preto sa cirkev nevyjadruje k jej liečeniu a nevynáša súd, ktorá liečebná metóda je vhodnejšia.

.aký vplyv môže mať viagra na katolícke manželstvo? Pýtam sa preto, že impotencia je jedným z dôvodov, pre ktoré sa manželstvo môže vyhlásiť za neplatné.
Zneplatňujúcou prekážkou na uzavretie manželstva je predchádzajúca a trvalá  impotentia coeundi, to znamená neschopnosť mať pohlavný styk, ktorá existuje pred uzavretím manželstva a je trvalá, čiže sa nedá liečiť. Posúdenie viagry ako vhodného prostriedku na liečenie impotencie je na odborníkoch z oblasti medicíny.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite