Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Robí koža človeka?

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Film sa volá Levie srdce. Nebojte sa, nejde o ten so svalnatým blbečkom Jeanom-Claudom Van Dammom. A nejde ani o historické rozprávanie týkajúce sa anglického Richarda I. Ide o fínsko-švédsku (nie celkom ľahko stráviteľnú) lahôdku režiséra Doma Karukoskiho.

Je o turbulentných zmenách v najbližších rodinných a iných medziľudských vzťahoch, aj o téme dnes zas a znovu veľmi aktuálnej: rasovej (ne)znášanlivosti. Čiže zároveň o predsudkoch. Ale je najmä o láske, o jej nadpozemskej moci. A o rozhodovaní sa medzi hlavou a srdcom. O zladení týchto dvoch spôsobov premýšľania, prežívania.


.všetko je možné?

Teppo Salminen je tridsiatnik s vypracovaným, potetovaným telom a na kratulinkého ježka ostrihanými vlasmi. Jeho kamaráti vyzerajú rovnako. Hrubé krky. Niektorý má hlavu holú, iný na nej nosí číro, tetovačky sa rôznia motívmi – tu orlica, tam umrlčia hlava, hen hackenkreuz, ale atmosférou sú identické. Tí chlapíci oprávnene vzbudzujú strach, kde sa len ocitnú. Najmä ak do pol pása vyzlečení a obutí vo vysokých vojenských kanadách hrajú futbal neďaleko chatrných obydlí tmavovlasých, tmavokožích chudákov, pravdepodobne rómskych prisťahovalcov, čo už len svojou existenciou poškvrňujú bielobu fínskej vlasti. Alebo vtedy, ak sa pohybujú v blízkosti malého černošského chlapca. Radikálni neonacisti sa im hovorí. Obmedzení, frustrovaní, boli by vhodným terčom škodoradostného výsmechu či hlbokej ľútosti, keby neboli nebezpeční. Veľa sa o nich hovorí, no málo sa s nimi, pre nich, namiesto nich niečo robí.

Teppo má sny, také obyčajné, ľudské – vôbec nie náckovské.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite