Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Hľadá sa niečo pre Hillary
Hillary Clinton je prvou ženou, ktorá mala post amerického prezidenta skutočne na dosah. Mohla byť aj prvou ženou, ktorú by demokrati nominovali do finálneho súboja s kandidátom republikánov, Johnom McCainom. Ale nestalo sa.
O tom, prečo prehrala Hillary Clinton s Barackom Obamom, je možné debatovať. Na strane jej sklamaných priaznivcov bude ešte asi nejaký čas prevládať ublížený pocit a presvedčenie, že ich favoritka doplatila na to, že je žena. Ako dôkazy uvádzajú mizogýnske žartíky, ktorých sa Hillarina protistrana počas primárok dopúšťala. Ale k tomu, že o Oválnu pracovňu bude bojovať za demokratov Obama, a nie Hillary, prispeli skôr iné faktory. Možno k nim pripočítať konfrontačný štýl clintonovskej kampane, prílišné sebavedomie zaváňajúce washingtonským elitárstvom, ale najmä dojem voličov, z väčšej časti oprávnený, že by volili „opäť to staré“. A to teraz nechcú. Obama ich mantrou o „zmene“ oslovil veľmi účinne ani nie preto, že by bol mimoriadne schopný. Skôr mal ideálnu protivníčku, na ktorú sa dala mantra uplatniť. Hillary so svojím Billom sa totiž ukazovali ako všetkými masťami mazaný tandem, presvedčený, že má na pokračovanie svojej prezidentskej ságy zvrchované právo. Ak už niečo, tak to, že Hillary je žena, mohlo byť jej konkurenčnou výhodou – novotou. Ale Hillary sa ako nová tvár ukázať nevedela – predovšetkým preto, že novou tvárou nie je.
Či teraz vytvorí tandem s Obamom a prijme ponuku kandidovať ako jeho viceprezidentka, to je otázka za milión. Nezdá sa, že by táto perspektíva Obamu nadchýnala. Ani sama Hillary po takom poste zrejme netúži. Ak by ponuku prijala, Obamu by to mohlo posilniť, lebo rozštiepení demokrati by sa za nimi dvoma zázračne zjednotili. Alebo, a to je pre Obamu hororový scenár, by v páre s bystrou, tvrdou a schopnou Hillary ešte väčšmi vynikli „mäkšie“ črty jeho osobnosti. Vulgárne povedané, mohol by, a výhradne vlastnou vinou, vyzerať „pod papučou“. Asi si nechce zopakovať osud kandidáta demokratov Waltera Mondala, ktorý mal v roku 1984 za predvolebnú viceprezidentku silnú ženu Geraldine Ferraro – a voličom pri nej pripadal slabý...
.mg

Havária
Rakúšania majú ďalší argument proti jadrovej energii. Dôvodom je minulotýždňová havária v primárnom okruhu slovinskej jadrovej elektrárne Krško. Kým do Viedne Slovinci nahlásili, že šlo o cvičný poplach, do únijného systému včasného varovania hlásili poruchu, takže Európska komisia vydala výstrahu. Podľa Rakúšanov tým Ľubľana podkopala dôveru v poplašný systém.
.tg

Zločinci
Extrémistické skupiny v severnej a západnej Afrike sú bezpečnostnou hrozbou pre EÚ, varoval protiteroristický koordinátor Gilles de Kerchove. Teroristické skupiny vraj majú výcvikové tábory v Mali. Ďalším problémom je obchod s ľuďmi, drogami a kradnutými autami. Únia teda vyšle do Nigeru, Mali a Mauretánie expertov, aby zhodnotili situáciu a navrhli protiopatrenia.
.tg

Koniec!
Ruský súd zamietol žiadosť o nové vyšetrovanie masakry tisícok dôstojníkov poľskej armády sovietskou tajnou políciou v roku 1940 v Katynskom lese. Žiadosť podali príbuzní obetí a vyšetrovanie sa začalo v roku 1990, ale za prezidenta Putina jeho obsah vyhlásili za štátne tajomstvo. Advokátka príbuzných obetí pochybuje, že ruský súd niekedy rozhodne v ich prospech.
.tg

V Berlíne
Nemecká kancelárka A. Merkel a ruský prezident D. Medvedev na stretnutí v Berlíne potvrdili, že baltský ropovod, ktorý dohodli ich predchodcovia Schröder a Putin a ktorý hnevá Poliakov aj pobaltské štáty, je strategický projekt. Medvedev vyhlásil, že ďalšie rozširovanie NATO by „neviedlo ku konfrontácii“, ale vzťahy by boli „radikálne na dlhý čas rozvrátené“.
.mh

Pozor, Íri!
Tento štvrtok sa zraky priaznivcov aj odporcov Lisabonskej zmluvy s napätím uprú do Dublinu. Íri sú jediným národom v EÚ, ktorý bude o zmluve nahrádzajúcej neúspešnú euroústavu (odmietnutú Francúzmi a Holanďanmi), rozhodovať v referende. Keby Íri eurozmluvu náhodou odmietli, čo naznačil jeden prieskum z minulého piatka, lídri EÚ by zase museli vymýšľať recept, ako ďalej budovať superštát bez zbytočného odporu jeho občanov.
.mh  



Yves Saint Laurent/
Vo veku 71 rokov zomrel v Paríži muž, ktorý definoval nový vek módy. Na jeho pohrebe v kostole Saint Roch sa zúčastnili okrem celebrít módy, umenia a šoubiznisu aj prezident Nicolas Sarkozy s manželkou. Človek YSL zomrel, značka YSL žije ďalej.

Ludmila Brožová/
Prokurátorku, ktorá predkladala žalobu proti Milade Horákovej, zrejme odsúdia, lebo najvyšší súd zrušil premlčanie jej účasti na tejto justičnej vražde. Dnes 86-ročná Brožová vraví, že v čase procesu verila komunizmu, no teraz by do väzenia šla, lebo je „poslušný človek“.

Zarganar/
V Barme zatkli známeho komika, lebo so 400 dobrovoľníkmi organizoval pomoc postihnutým cyklónom, neodovzdával dary od súkromných osôb štátu a komunikoval so zahraničnými reportérmi. Zarganar už bol za politické názory väznený a stále má zákaz vystupovať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite