Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jobbik: Fašizmus 2.1

.dalibor Roháč .časopis .politika

Pravicový extrémizmus na Slovensku spravidla evokuje obraz mladých mužov s prebytkom testosterónu a s jednoduchou ideologickou výbavou. Ale sú aj horšie formy.

Výbavu našich extrémistov možno zredukovať na nejakú formu latentnej nenávisti voči ľuďom, ktorí sú nejakým spôsobom iní. Ani politickí lídri extrémnej pravice, od Rafaela Rafaja cez Jána Slotu až po Mariána Kotlebu nebudia dojem intelektuálnych váh či charizmatických rečníkov.
Podpredseda maďarského ultrapravicového hnutia Jobbik Márton Gyöngyösi je tomuto stereotypu na míle vzdialený.
Keď sme Gyöngyösiho spolu s dvoma kolegami z washingtonského thinktankového prostredia navštívili v jeho kancelárii s výhľadom na Dunaj a historickú Budu, tak nás 38-ročný podpredseda zahraničnopolitického výboru maďarského parlamentu privítal bezchybnou angličtinou. Po vysokoškolských rokoch na Trinity College v írskom Dubline sa vydal na úspešnú kariéru v spoločnostiach KPMG a v Ernst and Young, ktorú však v roku 2006 prerušil, aby sa venoval politickej práci v Jobbiku.
Gyöngyösi nás zaskočil priateľským správaním, istou dávkou charizmy a sčítanosťou. Okrem maďarských titulov má na poličke knihy Samuela Huntingtona – z obdivu ku ktorému sa nám vyznal – Lea Straussa či známej zambijskej ekonómky Dambise Moyo. Na základe jeho vystupovania, bystrosti či dobrého obleku a decentných hodiniek značky Omega nemá človek problém predstaviť si ho v akejkoľvek vládnej pozícii, či už v Maďarsku, alebo inde v Európe. A k tej môže mať bližšie, než si myslíme.
Napriek tomu, že Jobbik získal v roku 2014 výrazne menej parlamentných kresiel než v predchádzajúcich voľbách, zoskupenie je druhou najsilnejšou stranou v krajine. Medzi mladými a medzi študentmi je dokonca populárnejší, než akékoľvek iná strana v krajine. Vzhľadom na pokles popularity Viktora Orbána mnohí moji maďarskí známi sa obávajú toho, že sa Jobbiku podarí vyhrať najbližšie voľby. Ich obavy nie sú neoprávnené – to, čo nám totiž Gyöngyösi počas nášho stretnutia s entuziazmom porozprával, ostro kontrastovalo s jeho uhladeným vystupovaním.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite