Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európa, islam a taktné mlčanie

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Minulý týždeň sa v Štokholme uskutočnil pochod gejov. Facebooková stránka udalosti sľubovala verejné bozkávanie a – v prípade slnečného počasia – aj opaľovanie...

Na pochod boli pozvaní všetci „bez rozdielu sexuálnej orientácie či bydliska“. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby štvrte, v ktorých sa pochod konal, neboli obývané prevažne švédskymi moslimami a ak by pochod nebol organizovaný Janom Sjunnessonom. Sjunnesson je bývalý šéfredaktor denníka Samtiden, portálu spravovaného protiimigračnou stranou Švédski demokrati, ktorá sa stáva hlavným rivalom vládnucich sociálnych demokratov.

Švédska ľavica pochod odsúdila. Aktivisti, ktorí zorganizovali protiprotest, tvrdili, že Sjunnessonova akcia proti sebe stavia dve utláčané skupiny. Švédska federácia pre LGBT práva – jedna z najstarších organizácií svojho druhu na svete – zasa akcii vyčítala rasistický podtext.

Sjunnesson, samozrejme, nie je serióznym obhajcom práv gejov, jeho zámerom bolo predovšetkým trolovať – ako si všimli aj ľavicoví aktivisti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite