Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na cestách

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

So stravou pri potulkách svetom niekedy býva problém. Jeden by aj ochutnal miestnu kuchyňu, no bojí sa, že nedopadne dobre. Druhý síce naberie odvahu, no skončí v najhoršej pasci na turistov. Tu je zopár tipov pre oboch.

Na začiatok treba povedať, že najhoršie vždy dopadnú tí, čo sa nedokážu odpútať od domácej stravy a vyrazia na cesty s dvanástimi rezňami medzi krajcami chleba a plným batohom paštét a zaváranín. U niektorých som raz dokonca v kufri zbadal vrecko zemiakov. Taký turista nezažije vonkoncom nič a nepomôže mu ani družná nálada pri domácej slivovici a dovezenom slovenskom pive.

Pretože mentalita, spôsob života, ba dokonca myslenie krajiny, ktorú práve objavujeme, sa najlepšie zrkadlí práve v jej kuchyni – v ingredienciách, postupoch, v servírovaní a zvykoch okolo stolovania. Okrem toho dovolenkár s vlastnými zásobami málokedy dostane od miestnych niečo navyše – maximálne iba ak nejakú sarkastickú prezývku, podobne, ako si ju vyslúžili v Chorvátsku dovolenkári z krajiny, ktorá si na auto lepí značku NL. Nevolajú ich inak ako „nur limonade“.

Pri objavovaní miestnych kuchýň nás vždy čakajú rôzne prekvapenia. Niektoré bývajú naozaj nemilé, a preto je dobré zapamätať si zopár zlatých pravidiel. Najprv si treba dobre uvedomiť, v akej krajine sa nachádzame a čo je v nej štandardom a čo nie. V skratke – zvážime, či je pravdepodobné, že miestni kuchári budú mať vo svojich reštauráciách niečo také ako výkonné a dostatočne veľké chladničky. Ak nie, postupujeme veľmi jednoducho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite