Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zabudnuté prednosti národného štátu

.lukáš Krivošík .časopis .literatúra

Zdalo sa, že národný štát patrí prinajmenšom v Európe do starého železa. No v poslednom čase je čoraz zrejmejšie, že európska integrácia sa dostala na scestie. Filozof Roger Scruton v útlej knihe O potrebnosti národov obhajuje národný štát z originálnej perspektívy.

Na Slovensku sa v niektorých kruhoch akákoľvek snaha vychvaľovať ideu národného štátu stretne s podozrením: Nie sú reči o národe a štáte iba pre vyholených pouličných bitkárov či bielovlasých patetických baťkov z obskúrnych nacionalistických spolkov?


.národný štát a demokracia

O tom, že snaha vyvyšovať vlastný národ nad iné vytvára konflikty, ba vojny, sa hovorí veľa. No rastúca vzájomná averzia Nemcov, Slovákov, Grékov (a ďalších Juhoeurópanov) v rámci debaty „kto na koho dopláca“ v eurozóne ukazuje, že aj snaha zošnurovať zhora rôznorodé národy v mene nadnárodnej utópie môže vytvárať konflikty. Nakoniec, navlas podobné debaty predchádzali rozpadu juhoslovanskej či československej federácie, o príklade Rakúsko-Uhorska ani nehovoriac.

Britský konzervatívny mysliteľ Roger Scruton obhajuje ideu národného štátu práve proti myšlienke čoraz tesnejšej Európskej únie s argumentom, ktorý uchu našinca môže znieť neobvykle: Národný štát je prirodzený priestor pre fungovanie zastupiteľskej demokracie, najmä pokiaľ ide o schopnosť občanov vynútiť si skladanie účtov zo strany ich volených zástupcov. Slovami Scrutona: „Demokracia vďačí za svoju existenciu lojalite voči národu – lojalite, o ktorej predpokladáme, že ju zdieľajú vláda i opozícia, všetky politické strany i všetci voliči. Tam, kde je prežívanie národnosti slabé alebo úplne chýba, demokracia korene nezapustí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite