Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český týždeň Tomáša Němečka

.tomáš Němeček .časopis .týždeň vo svete

Kniha stojí vždy rovnako: desať pív. To platilo za prvej republiky, za komunistov aj dnes. Keď Ladislav Horáček túto vetu predniesol, znela ako krčmové žvásty. Lenže to hovoril najúspešnejší nakladateľ ponovembrového Česka. Muž mnohých profesií (kurič, robotník v zlievarni, redaktor) založil svoje nakladateľstvo Paseka hneď v decembri 1989.

Kniha stojí vždy rovnako: desať pív. To platilo za prvej republiky, za komunistov aj dnes. Keď Ladislav Horáček túto vetu predniesol, znela ako krčmové žvásty. Lenže to hovoril najúspešnejší nakladateľ ponovembrového Česka. Muž mnohých profesií (kurič, robotník v zlievarni, redaktor) založil svoje nakladateľstvo Paseka hneď v decembri 1989. A začal s obskúrnymi – vtedy to tak vyzeralo – paródiami na literárny brak, ktoré mal rád on a jeho krčmová spoločnosť: Váchalov Krvavý román, Klímovo Utrpenie kniežaťa Sternenhocha .

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite