Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina sa dotkla môjho srdca

.lucia Fojtíková .časopis .spoločnosť

Začiatkom leta prišli do Bratislavy šiesti chlapci zo saleziánskeho sirotinca na Ukrajine, aby strávili dva týždne v slovenských rodinách. Tá skúsenosť bola jedinečná pre nich, ale aj pre nás, ľudí, ktorí sa s nimi stretli.

Ale poďme na začiatok: všetko sa to začalo ešte minulý rok v lete, keď sa šéfovi slovenských saleziánov, donovi Karolovi Maníkovi, skončila 6-ročná služba slovenského provinciála a dostal ponuku pôsobiť na Ukrajine. Don Maník výzvu prijal, na jeseň sa ujal novej misie a odvtedy zdieľal na facebooku svoje postrehy o Ukrajine. Mnohí jeho priatelia a známi tieto úvahy čítali a začali sa na Ukrajinu pozerať inými očami.

Gabriel opísal (Gabriel je rehoľné meno, ktoré si don Karol Maník zvolil pri skladaní svojich rehoľných sľubov) aj to, ako v januári slávili „posunuté“ grécko-katolícke Vianoce, a tak sme sa dozvedeli o sirotách, o ktoré sa tamojší saleziáni starajú. Tak sa zrodil nápad pozvať deti na Slovensko a dať im zažiť dotyk so skutočnou rodinou. Myšlienky sa ujalo Poradenské centrum pre rodiny Family Garden, ktoré vzniklo v roku 2014 v saleziánskom stredisku Bratislava – Miletičova a zastrešujú ho laici.


.saleziáni na Ukrajine

Saleziáni sa vždy okrem svojej kňazskej a pastoračnej činnosti venujú mládeži. V najväčšom meste západnej Ukrajiny v Ľvove prevádzkujú rodinný dom Pokrova. Je to sirotinec aj internát v jednom, novú budovu postavili saleziáni v roku 2014 a vďaka nej môžu prijať 85 detí v sirotinci a 45 detí do internátnej časti. Domov vedie gréckokatolícky kňaz, salezián otec Mychajlo Čaban. Rodinný dom vytvorili saleziáni už v roku 2006, keďže po meste sa potulovalo veľa opustených a zanedbaných detí.

Do tohto rodinného domu k saleziánom sa deti môžu dostať tromi možnými spôsobmi: z detského domova, z tzv. prítulku (v ktorom deti môžu ostať maximálne tri mesiace a potom musia ísť preč) a napokon po odobratí detí z rodiny. Saleziáni vybudovali zariadenie, v ktorom v súčasnosti žije 55 chlapcov od 7 do 18 rokov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite