Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto zostrelil malajziské lietadlo

.redakcia .časopis .ostatné

Medzinárodný tím externých spolupracovníkov Slovenskej atlantickej komisie poskytol redakcii .týždňa dokument, ktorý prináša výber dôkazov o vinníkoch pádu lietadla Malajziských aerolínií, konkrétne letu MH17. Lietadlo bolo zostrelené 17. júla 2014 nad separatistami ovládaným ukrajinským územím. Zahynulo pri ňom 298 ľudí.

13. júla 2015: Let číslo 17 (MH17) spoločnosti Malaysia Airlines označoval civilné dopravné lietadlo na trase z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. To spadlo 17. júla 2014 neďaleko mesta Hrabove v separatistami kontrolovanej ukrajinskej Doneckej oblasti po tom, ako stroj „zasiahlo množstvo objektov s výraznou energetickou stopou“. Ako sa ďalej spomína v predbežnej správe Holandskej bezpečnostnej rady, stroj sa rozpadol ešte počas letu. Všetkých 298 pasažierov na jeho palube zahynulo.

Po páde lietadla sa začalo hovoriť o vine proruských separatistov, ale aj ukrajinskej vlády. Obe strany konfliktu ukazovali prstom na tú druhú. Ukrajinská vláda a väčšina západných krajín stojí za verziou, podľa ktorej lietadlo zostrelili proruskí separatisti použitím rakiet typu zem-vzduch (BUK). Tie pravdepodobne pochádzali z Ruska. Rusko a proruskí separatisti na Ukrajine tieto tvrdenia popierajú.

Zámerom tejto správy je bez predsudkov zhrnúť čo najviac verejne dostupných informácií, ktoré poskytujú jasné fakty a zdokumentované dôkazy, kto a čo spôsobilo pád letu MH17.


.oficiálne vyšetrovanie

Po páde letu MH17 poverila Ukrajina v súlade so štandardami a odporúčaniami Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO) vyšetrovaním okolností havárie Holandskú bezpečnostnú radu. Záver vyšetrovania a jeho výsledky sa očakávajú v lete 2015, detailná správa o niečo neskôr. Predbežné nálezy boli publikované 9. septembra 2014. K príčine pádu sa správa vyjadruje takto: „Na základe doterajších nálezov neboli nájdené žiadne technické alebo funkčné chyby na stroji alebo posádke na nahrávkach CVR a FDR k času 13:20:03. Škody spôsobené na prednej strane lietadla vyzerajú spôsobené prienikom veľkého množstva objektov s výraznou energetickou stopou z priestoru mimo lietadla. Je pravdepodobné, že toto poškodenie videlo k strate štrukturálnej integrity lietadla, čo zapríčinilo jeho pád.“

K vyšetrovaniu príčin pádu sa pridal aj tím vedený holandskou národnou políciou pozostávajúci z vyšetrovateľov z Austrálie, Belgicka, Malajzie, Holandska a Ukrajiny. Ten sa zameriava na scenár, v ktorom bolo lietadlo zasiahnuté strelami systému BUK. Vo výzve uverejnenej svedkom na youtube 30. marca 2015 podáva tento tím dôkazy (vrátane telefonátov medzi proruskými separatistami), ktoré boli zachytené 17. júla. Tie jasne poukazujú na rolu, ktorú zohrali proruskí separatisti v páde letu MH17.


.ukrajinská vláda

Ukrajinská vláda od začiatku tvrdí, že let MH17 bol zostrelený raketami zem-vzduch, ktoré vypálili proruskí separatisti. Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) zozbierala a sprístupnila nálezy týkajúce sa pádu letu MH17.

- 17. júla 2014: Krátko po páde letu MH17 SBU zverejnila údajné nahrávky rozhovorov medzi niekoľkými separatistami, v ktorých hovoria o lietadle, ktoré zostrelili. Neskôr sú prekvapení, že išlo o komerčný let. V jednej z týchto nahrávok hovorí jeden muž (neskôr identifikovaný ako separatista Igor „Bez" Bezler) druhému (ruskému plukovníkovi Vasylovi Geraninovi): „Práve sme zostrelili lietadlo."

- 18. júla 2014: Deň po páde SBU uverejnila ďalšie nahrávky separatistov na youtube. Tieto nahrávky údajne pochádzajú zo 14. a 17. júla. Separatisti na nich hovoria o tom, že disponujú raketovým systémom BUK-M.

- 20. júla 2014: SBU zverejnila zachytené rozhovory, ktoré sa údajne uskutočnili 18. júla medzi veliteľom práporu Vostok Alexandrom Khodakovským a separatistami identifikovanými ako „Oleksiy" a „Andriy", v ktorých Khodakovský na základe príkazov z Moskvy nástojí na čo najskoršom nájdení čiernych skriniek z letu MH17 a ich udržaní vo vlastníctve separatistov a mimo dosahu OSCE.

- 25. júla 2014: K zachyteným konverzáciám zverejnenými SBU sa pridáva nahrávka, ktorá vznikla dve minúty pred pádom MH17. V nej jeden zo separatistov (identifikovaný ako „Naimanets") oznamuje druhému separatistovi (Igor „Bez" Bezler), že zaznamenali prelet lietadla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite