Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dve krajiny, jeden biznis

.ján Kuciak .časopis .kauza

Slovenským nemocniciam dodávajú špeciálne prístroje aj firmy, ktoré boli zapletené v korupčnej afére Rath. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré riadi nominant Smeru Viliam Čislák, však tvrdí, že do tendrov nijako nezasahuje.

.podľa vyšetrovateľov korumpovali vysokopostavených českých manažérov a politikov – vrátane Davida Ratha – aj firmy Hospimed a Puro-Klima. V decembri 2014 dostali vysokú pokutu od českého Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže (asi 2,3 milióna eur): „Zaistená vzájomná komunikácia i zhody v ponukách svedčia o tom, že účastníci konania jednoznačne zlaďovali svoj postup a ovplyvňovali výberové konanie tak, aby zákazku získal jeden z nich.“


.schránkové firmy

Puro-Klima a Hospimed, známe z kauzy Rath, však podnikali aj na Slovensku. Na firmu Puro-Klima upozornila už v roku 2013 Transparency International Slovensko (TIS). Tá si všimla, že v rokoch 2007 – 2011 získala Puro-Klima viacero zákaziek v zdravotníctve cez účelovo založené firmy. Týkalo sa to napríklad projektu modernizácie nemocnice v Žiari nad Hronom, kde bola Puro-Klima dodávateľom spoločností Middle East Invest a Bennet Group. Išlo o schránkové firmy bez referencií a skúseností, oživené len na účely získania spomínanej zákazky.

Puro-Klima bola zároveň v roku 2011 dodávateľom spoločnosti Váhostav – v rámci projektu rekonštrukcie operačných sál, urgentného príjmu a centrálnej sterilizácie v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici za 26 miliónov eur. Obidva projekty – v Žiari nad Hronom aj v Banskej Bystrici – boli financované v rámci výzvy, ktorú vyhlásilo v roku 2009 ministerstvo zdravotníctva na čele s Richardom Rašim (Smer).

Slovenská dcéra českej Puro-Klimy sa neskôr premenovala na Meditecon. A tržby tejto firmy sú z roka na rok vyššie: pokým v roku 2010 to boli dva milióny eur, vlani už 8,3 milióna eur. Dôvodom sú aj zaujímavé verejné zákazky, ktoré získala firma Meditecon v slovenskom zdravotníctve.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite