Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojnou zocelený šampión

.štefan Cebro .časopis .šport

Novak Djokovič je momentálne suverénnym tenisovým kráľom. Vo Wimbledone pridal deviaty grandslamový titul. Ak mu vydrží forma a zdravie, môže sa dostať do debaty o najlepšieho tenistu histórie.

V Melbourne pálilo slnko, bol január 2005. Australian Open prebiehalo v plnom prúde. Najväčším favoritom na titul bol Roger Federer či Marat Safin, ktorý nakoniec aj turnaj vyhral. Nikto neriešil, že sa v prvom kole vtedy dvadsaťpäťročný Rus pohral s istým Novakom Djokovičom. Sedemnásťročný Srb hral prvýkrát mužskú súťaž na grandslamovom turnaji. So Safinom uhral v troch setoch chudobné tri gemy.

O Belehradčanovi sa dovtedy veľa nevedelo. Medzi juniormi nevynikal, práve v Melbourne si zahral raz semifinále mládežníckeho Australian Open. Ako sám neskôr povedal, juniorský tenis ho nezaujímal. Bola to len príprava. Tvrdo trénoval na vstup medzi profesionálov.

Nevadilo mu, že v mladom veku nemal ani výraznú prednosť. Údery mal dobré, ale žiadne výnimočné. Zdobila ho však nezlomná povaha a chuť učiť sa.

K tenisu náhodou

Zaujímavé je ako sa Djokovič dostal k samotnému tenisu. Nikto ho doň zo začiatku nenútil. Jeho otec Srdjan bol predtým lyžiarom a štvorročného syna dal na tenis len preto, lebo oproti reštaurácii, ktorú vlastnil, boli tri kurty. Malého Novaka to hneď chytilo. V televízii nemohol prestať sledovať svoj idol – Peta Samprasa.

Vpred ho poháňali ťažké podmienky vo vojnou zmietanej Juhoslávii. Šport v nej nebol prioritou, tou bolo prežiť. A to zanechalo v Djokovičovi množstvo spomienok a skúseností, ktoré pretavil do tenisovej kariéry.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite