Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vojnou zocelený šampión

.štefan Cebro .časopis .šport

Novak Djokovič je momentálne suverénnym tenisovým kráľom. Vo Wimbledone pridal deviaty grandslamový titul. Ak mu vydrží forma a zdravie, môže sa dostať do debaty o najlepšieho tenistu histórie.

V Melbourne pálilo slnko, bol január 2005. Australian Open prebiehalo v plnom prúde. Najväčším favoritom na titul bol Roger Federer či Marat Safin, ktorý nakoniec aj turnaj vyhral. Nikto neriešil, že sa v prvom kole vtedy dvadsaťpäťročný Rus pohral s istým Novakom Djokovičom. Sedemnásťročný Srb hral prvýkrát mužskú súťaž na grandslamovom turnaji. So Safinom uhral v troch setoch chudobné tri gemy.

O Belehradčanovi sa dovtedy veľa nevedelo. Medzi juniormi nevynikal, práve v Melbourne si zahral raz semifinále mládežníckeho Australian Open. Ako sám neskôr povedal, juniorský tenis ho nezaujímal. Bola to len príprava. Tvrdo trénoval na vstup medzi profesionálov.

Nevadilo mu, že v mladom veku nemal ani výraznú prednosť. Údery mal dobré, ale žiadne výnimočné. Zdobila ho však nezlomná povaha a chuť učiť sa.

K tenisu náhodou

Zaujímavé je ako sa Djokovič dostal k samotnému tenisu. Nikto ho doň zo začiatku nenútil. Jeho otec Srdjan bol predtým lyžiarom a štvorročného syna dal na tenis len preto, lebo oproti reštaurácii, ktorú vlastnil, boli tri kurty. Malého Novaka to hneď chytilo. V televízii nemohol prestať sledovať svoj idol – Peta Samprasa.

Vpred ho poháňali ťažké podmienky vo vojnou zmietanej Juhoslávii. Šport v nej nebol prioritou, tou bolo prežiť. A to zanechalo v Djokovičovi množstvo spomienok a skúseností, ktoré pretavil do tenisovej kariéry.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite