Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dohodli sme sa s Iránom, čo ďalej?

.volker perthes .časopis .politika

Po dvanástich rokoch zdĺhavých vyjednávaní je na svete zmluva, ktorá má obmedziť jadrové aktivity Iránu len na mierové účely. Dohoda, ktorú doslova spod zeme vyhrabali Irán a krajiny v skupine P5+1: Čína, Francúzsko, Rusko, U.S.A., Veľká Británia a Nemecko.

Irán sa za svoju ochotu spolupracovať oslobodí od sankcií, ktoré naň pred rokmi uvalili OSN, Európska únia a Spojené štáty americké. Jedno je isté. Dohoda predstavuje pre všetky zúčastnené strany významný diplomatický úspech. Ale je to všetko?

.pre Irán jednoznačné posilnenie

Samozrejme, vyjednávania vyvolali aj kritiku. Tá sa ozvala z amerického Kongresu aj z iránskeho parlamentu, ale aj zo Saudskej Arábie, Izraela, či dokonca z Francúzska. Napriek tomu sa nedá pochybovať, že dohoda môže priniesť nesporné pozitíva.

Po prvé, už sama dohoda je dôkazom, že svetoví lídri – aj napriek nezhodám v iných otázkach, ako je napríklad konflikt na Ukrajine či teritoriálne problémy v Juhočínskom mori – sa stále dokážu v niečom zjednotiť. Dohoda s Iránom navyše zabráni šíreniu jadrových zbraní na Blízkom východe, a posilní tak aj svetovú protijadrovú politiku. A predovšetkým otvorí cestu normalizácii vzťahov medzi Iránom a Západom.

Susedia Iránu však majú právom obavy o to, ako dohoda ovplyvní mocenskú rovnováhu v regióne. Irán oslobodený od sankcií sa posilní, čo môže oslabiť vplyv štátov v Perzskom zálive. Už dnes požiadali tieto štáty o podporu Američanov a tiež zaviedli tvrdú politiku voči Jemenu aj Sýrii, ktoré podľa nich podporujú Iránske mocenské ambície.

V konečnom dôsledku však bude dopad jadrovej dohody závisieť od politického vývoja v Iráne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite