Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Letné debaty

.ján Tóth .časopis .spoločnosť

Nedávno som mal príležitosť diskutovať s jedným z najlepších slovenských ekonómov. Plánovaná hodinová debata sa predĺžila na päť hodín. Rozhovor bol výsostne letný.

Nedalo sa nezačať Gréckom. Jeden názor vychádzal z premisy, že Grécko vzhľadom na štruktúru svojho hospodárstva nie je optimálnou menovou zónou, a teda bez špeciálnych vyvažujúcich podmienok nemá čo byť v eurozóne. A práve reformy sú tie špeciálne predpoklady, ktoré môžu pomôcť Grécku prežiť aj v menovej únii. Ak je totiž ekonomika dostatočne flexibilná, prekáža jej menej, že sa štruktúrou hospodárstva nepodobá priemernej ekonomike eurozóny.

Avšak voliči preukázali v referende svoju preferenciu nemať takúto pružnú ekonomiku. Referendum naznačilo, že Gréci nechcú liberalizovať, že chcú ostať starými „Grékmi“ aj za cenu strát a ťažkostí. Taký je ich spôsob, ako byť šťastnými. A keďže ekonómom ide o dosiahnutie maximálne priaznivého stavu pre ľudí, odpoveď na otázku, či ostať v eurozóne, sa ponúka sama.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite