Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Cesta späť nemožná

.radovan Bránik .časopis .spoločnosť

Na rozdiel od vojakov slúžiacich v oficiálnych armádach nemajú mladí muži v bojových zložkách neuznaných štátnych útvarov prakticky žiadne výhody. Jednou z mála bola beztrestnosť, ktorú desiatky rokov umožňovala diera v zákone.

Podľa stále platnej legislatívy boli napríklad bezúhonnými aj naši štátni príslušníci bojujúci v oddieloch Islamského štátu. Vzhľadom na ich nízku bojovú pripravenosť a nedostatočnú orientáciu v mieste nasadenia však tento problém rýchlo vyriešil Darwin a jeho teória prirodzeného výberu. Na východnej Ukrajine je to však iné.

V súčasnosti už na teritóriu Doneckej republiky operuje takmer 150 občanov Slovenskej republiky a toto číslo sa neustále zvyšuje, hoci nie geometrickým radom. Objavujú sa však aj prvé snahy o návrat. Hoci sú ešte stále papierovo beztrestné, ich cesta domov je už dnes vzhľadom na niekoľko pikantných okolností takmer nemožná, alebo prinajmenšom veľmi komplikovaná. A bude ešte viac.

Základným problémom je nemožnosť získať pre občana Slovenskej republiky v Donecku ruské víza. Cesta domov cez Rusko pritom predstavuje jedinú ako-tak bezpečnú alternatívu. Pokus prejsť cez stále funkčné „hraničné priechody“ na územie kontrolované kyjevskou vládou predstavuje pre navrátilcov neúnosné ohrozenie. Ukrajinská tajná služba síce nedisponuje dostatočne presnými databázami zahraničných bojovníkov, no možnosť, že práve ich meno sa na tomto zozname vyskytuje, je celkom reálna.

K únikom informácií dochádza zásluhou intenzívnej špionážnej činnosti na oboch znepriatelených stranách. Riskovať opletačky s ukrajinskou justíciou je to posledné, o čo by naši bojovníci stáli. Nádejní navrátilci sa tak ocitli medzi niekoľkými mlynskými kameňmi a tie sa roztáčajú čoraz rýchlejšie. Falošné ruské víza je možné získať za peniaze, ktoré si medzi opolčencami nikdy nedokážu zarobiť, a pravé víza sa získať prakticky nedajú, alebo za cenu úplatkov a podvodu.

Požiadať o pomoc naše zastupiteľské orgány nemá význam, pretože na území Donecka a lokalít mimo kontroly vlády naši diplomati nezasahujú. A na Slovensku sa teraz urýchlene a so širokou podporou parlamentných strán chystá novela trestného zákona, ktorá z týchto bojovníkov urobí oficiálnych zločincov. Po jej prijatí už z hraníc Únie poputujú rovno do vyšetrovacej väzby. Hroziaca trestná sadzba? Dva až osem rokov natvrdo.


.nemožný návrat

V štyroch prípadoch som mal možnosť ľudský príbeh sledovať zblízka. Prvý muž zahynul deň po oznámení, že sa chystá odísť. Legenda pre masy znie, že umrel hrdinskou smrťou a vzal so sebou 20 „ukropov.“ Smutnou realitou je fakt, že umrel v prvej línii, nikým nekrytý a bez zabezpečenia. Druhý muž sa náhle odmlčal po niekoľkých dňoch a jeho ďalší osud mi nie je známy. Deň pred posledným kontaktom už nemal pri sebe žiadne osobné doklady. Zostávajúci dvaja, Peter z mesta na strednom Slovensku a Ján z Košíc sa o nemožné, teda o návrat pokúšajú už niekoľko týždňov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite