Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čoraz drahšia ropa

.daniel Bútora .časopis .komentáre

Posilňovanie slovenskej koruny voči euru a súbežné posilňovanie eura voči doláru viedli na Slovensku k zriedkavému javu: krajina iba veľmi málo zaznamenala rýchlo rastúce ceny ropy na svetových trhoch.

Posilňovanie slovenskej koruny voči euru a súbežné posilňovanie eura voči doláru viedli na Slovensku k zriedkavému javu: krajina iba veľmi málo zaznamenala rýchlo rastúce ceny ropy na svetových trhoch.
Tie pritom prudko hýbu verejnou mienkou, politikou, investíciami a správaním sa spotrebiteľov v Amerike i v Európe. Liter benzínu na Slovensku je dnes asi o dve koruny drahší ako pred rokom, no približne rovnako drahý ako pred dvoma rokmi. Američania však dnes zaplatia za benzín o tretinu viac ako pred dvoma rokmi, a dokonca dvojnásobok oproti tomu, čo platili v roku 2005. Ceny benzínu začínajú byť pre voličov dôležitejšie ako vojna v Iraku. Protesty proti vysokým cenám palív prebehli nedávno aj v Londýne, a k zníženiu spotrebnej dane vyzval Európanov francúzsky prezident Sarkozy.
Za najčastejších vinníkov sú považované zmeny v dopyte v Číne a Indii, nedostatočné kapacity producentov ropy, pokles ceny dolára či politická nestabilita v mnohých oblastiach, bohatých na ropu. Zaujímavejšie je však pozrieť sa na možné dôsledky, najmä ak by dnešné vysoké ceny ropy mali vydržať dlhší čas.

Drahý benzín značne mení spotrebiteľské návyky. Rodiny prispôsobujú vyšším cenám svoje každodenné rozhodnutia, od cesty do práce a na nákupy až po dovolenky. V posledných mesiacoch Američania o čosi znížili jazdenie autami (po prvý raz za posledných 26 rokov), a drahý benzín sa prejaví aj počas letnej turistickej sezóny, kde dostanú prednosť bližšie destinácie. Ďalšou zmenou bude dochádzanie do práce – milióny ľudí v Ameriku pokladajú za normálne, že do práce a z práce šoférujú hodinu i viac po diaľnici. Pri hľadaní si nového miesta však bude hrať vzdialenosť väčšiu úlohu ako doteraz. A samozrejme, viac sa predávajú autá s nižšou spotrebou, čo je na americkom trhu dôležitá zmena.
Takisto firmy znižujú dopravné náklady. Spoločnosť, ktorá má pobočky na vzdialených miestach a presúva medzi nimi tovar, dnes stráca konkurenčné výhody, čo povedie výrobcov k zmenám v investíciách. Špeciálnou kategóriou sú automobiloví dopravcovia – tí  budú tlačiť na vozidlá s nižšou spotrebou na úkor iných faktorov, napríklad bezpečnosti. Pod obrovským tlakom sú tiež leteckí dopravcovia, ktorí boli nútení zdražovať napriek ostrej konkurencii. Na minulotýždňovej leteckej šou v Berlíne preto dopravcov najviac zaujímali nové lietadlá s najnižšou spotrebou.
Vysoké ceny ropy však nemenia iba správanie spotrebiteľov a firiem. Ponuka a dopyt tu fungujú rovnako ako inde. Čím vyššia cena, tým zaujímavejšia trhová príležitosť pre všetkých, ktorí môžu ponúknuť alternatívu. Pre leteckých prepravcov sú kľúčoví leteckí výrobcovia, ktorí hľadajú nové materiály na zníženie hmotnosti lietadiel. Výrobcovia áut dnes cítia nový trh pre ešte stále drahé motory na alternatívny pohon, napríklad na vodík. Podobne ťažobné spoločnosti – ťažba ropy tam, kde sa doteraz neoplatila, zrazu začína dávať zmysel. V inom svetle sa javí aj jadrová energetika, čo už dnes pripúšťa aj časť environmentálnych aktivistov. Vysoké ceny ropy tiež zvyšujú inak ekonomicky malé šance zdrojov ako solárna energia, biomasa či energia vetra.
Vývoj však nebýva lineárny. Príkladom sú biopalivá, ktoré napriek dobrému úmyslu výrazne prispeli k drahším potravinám na celom svete. Prípad dotovaných biopalív je tiež dobrým príkladom rizika, ktoré predstavujú vládne zásahy do trhového prostredia.
Drahé palivo znepríjemní život spotrebiteľom a firmám, no vedie zároveň k novým príležitostiam a následným inováciám, ktoré nakoniec súčasné výkyvy vyrovnajú. Budú to nakoniec inovácie, a nie vládne zásahy, ktoré pomôžu vybalansovať aj najväčšie riziko dnešných vysokých cien ropy – presun obrovskej kúpnej sily do krajín, ktoré ropu produkujú, a ktoré budia oprávnené obavy, na čo všetky dnešnú záplavu peňazí použijú.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite