Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hybridné embryo

.martin Hanus .časopis .komentáre

„Ako ďaleko ešte zájdete? Kde sa už zastavíte? Kde sú obmedzenia a

„Ako ďaleko ešte zájdete? Kde sa už zastavíte? Kde sú obmedzenia a kde sú hranice?“ takto zúfalo sa pýtal bývalý labouristický minister Gerald Kaufman svojich britských kolegov v parlamente, ktorí minulý týždeň v mene medicínskeho pokroku nedbali na jeho morálne úsudky.
Briti dali vedcom zelenú, aby mohli krížiť ľudské a zvieracie embryá. Tým vlastne len popohnali výskum, ktorý už má za sebou v priekopníckej Británii prvé výsledky. Už v marci totiž tamojší vedci oznámili, že sa im podarilo vytvoriť hybridné, ľudsko-zvieracie embryá, ktoré prežili tri dni... Nemecký denník Die Welt ich okamžite nazval „ľudskou DNA v kravskom balení“, pretože vedci implantovali ľudskú DNA z pokožky do vajíčok, ktoré získali z kravských vaječníkov.
Tým, ktorí zacítili voči novému výtvoru štítivý odpor, zástancovia hybridov odkazujú, že oproti výskumu na ľudských embryách (ktorý je v Británii na rozdiel od väčšiny iných štátov legálny) to až taká revolúcia nie je – keďže z kravských vajíčok odstránili takmer všetok genetický materiál. „Hybridné embryá“ sú teda z 99,9 percenta ľudské a z 0,1 percenta zvieracie. Prečo potom treba mixovať týchto hybridov? Zvieracie vajíčka sú vraj potrebné preto, že ľudských vajíčok určených na výskum je nedostatok. Ak je to však tak, potom je naozaj pozoruhodné, prečo britský parlament povolil aj vytváranie pravých hybridov, napoly ľudských a napoly zvieracích.

Upokojovanie znechutených má pokračovanie: šéf britských výskumníkov, ktorí vytvorili nového embryonálneho mutanta, ich ubezpečil, že určite nechcú, aby sa raz toto stvorenie malo narodiť... Napokon, účel celého výskumu je priam bohumilý: získať z embryí kmeňové bunky, ktoré by sa mohli vyvinúť na 200 rôznych bunkových typov (napríklad na nervové, mozgové či svalové bunky). Tieto by sa potom pacientom mohli implantovať do poškodených tkanív a zbaviť ich nevyliečiteľných chorôb, ako sú dnes Parkinson, Alzheimer či cystická fibróza.
Toto všetko je však teraz iba teória. Možno navždy utópia, možno budúca terapia. Napriek tomu však britskí politici – premiér Gordon Brown aj opozičný líder David Cameron – vo verejnosti utvrdzovali dojem, akoby výskum s embryami mal už zajtra ľudstvo spasiť od utrpenia. V podobnom duchu referujú aj mnohé médiá, samozrejme s ukazovákom namiereným proti náboženským fundamentalistom či americkej administratíve, ktorí vraj kvôli moralizovaniu hatia nádej miliónov nevyliečiteľne chorých. Aj u nás sa už ozývajú hlasy volajúce po tom, aby sa k Britom pripojili aj iné krajiny. Vraj len tak možno udržať výskum, ktorý vyvoláva aj isté morálne pochybnosti, pod kontrolou. Lenže tu sme pri koreni celého cirkusu. S rovnakým argumentom by sme sa predsa mohli dať presvedčiť aj o legalizácii zatiaľ všade zakázaného klonovania ľudí – veď sa určite nájdu tímy vedcov, ktoré sa o to už dnes pod rúškom noci pokúšajú. Podstatnejšie však je, čo sa verejnosti zamlčuje – pre cieľ liečiť dnes nevyliečiteľné choroby existujú aj iné postupy. A to také, ktoré nie sú, eufemisticky povedané, eticky sporné. Napríklad potenciálne využitie telových kmeňových buniek.
Väčšinu britských politikov (a zrejme aj vedcov) však nejaké morálne bariéry nezaujímajú: najskôr posvätili experimentovanie s ľudskými embryami, pri ktorých sa ich zabíjajú tisíce, hoci to je pre všetkých, ktorí vnímajú ako začiatok ľudského jedinca okamih oplodnenia, jasné zlo. Keď už aj toto experimentovanie narazilo na obmedzenia, je zrazu dovolené krížiť zárodky človeka so zvieraťom. Ľudstvo tak začalo konať aj proti svojim najvlastnejším inštinktom. Čo nás ešte čaká?
Ľudia Západu dnes žijú v paradoxnej dobe: nám, narodeným do tohto blahobytného sveta, sú dané všetky mysliteľné aj nemysliteľné práva a nároky. Im, nenarodeným, ktorých si titulujeme ako „embryá“, nie je dané nielen právo na život, ale už ani štipka úcty pri jeho ničení.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite