Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Grécky vrabec na streche

.peter Zajac .časopis .spoločnosť

Európska integrácia má vzhľadom na odlišnú historickú tradíciu jednotlivých štátov, ich vnútornú heterogénnosť, rozdielnu dynamiku a rozličnú schopnosť vyrovnať sa so súčasnými problémami svoje hranice. Súčasný civilizačný prechod má aj v Európe svojich víťazov a lúzerov, utopistov a misionárov, divokých odporcov a „rozbíjačov strojov“, ale aj nedosnívané imperiálne sny.

Tí, čo pri vzniku eura hovorili, že Grécko nepatrí do eurozóny a že sa šibrinkovanie s číslami v budúcnosti vypomstí, mali pravdu. Odchod Grécka z eurozóny bol pred piatimi rokmi ekonomicky riskantný, ale politicky by bol jednoduchší ako dnes. Paradoxne však dnes, keď je ekonomická situácia v Grécku katastrofálna a odchod Grécka z eurozóny by bol vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu čírym politickým hazardom, tí istí politici, čo si ho pred piatimi rokmi nevedeli predstaviť, vravia, že majú do detailov pripravený grexit a že si síce želajú príslušnosť Grécka v eurozóne, ale nie za každú cenu.

Grécko dnes túži po hrdom gréckom holubovi na streche a odmieta európskeho vrabca v hrsti. Chce byť súčasťou civilizovaného sveta, no zároveň sa nechce správať podľa jeho pravidiel, ale podľa starého byzantského vzorca. Podľa jeho logiky platí rovnako, že holub na streche je vrabec v hrsti ako to, že vrabec v hrsti je holub na streche.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite