Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S morom o preteky

.martin Koleják .časopis .lifestyle

Každý z nás na tú vôňu narazil. Dokonca aj tí, čo na čuch úplne rezignovali a veselo pofajčievajú naďalej, pri tejto bylinke spozornejú. Pretože má tú moc vrátiť nás domov. Alebo preniesť do Provensálska či Toskánska. Levanduľa.

Vôňa čerstvo prezlečených obliečok. Sme doma vo svojej posteli a tá jemnulinká, čistá nevtieravá vôňa, ktorá asociuje pokoj, bezpečie vlastného domova, s nami robí divy. Nečudo, pretože na to, aby sa nám vryla do kolektívneho nevedomia, ak nie priamo do DNA, mala k dispozícii množstvo času.

.opantala ľudí, odpudila hmyz

Levanduľa sa totiž vyskytuje ako vzácne liečivo a prísada do rôznych balzamov už v Biblii. Do Stredomoria a Svätej zeme prišla z Mezopotámie ako najvzácnejší vývozný artikel Babylončanov. A hneď si všetkých podmanila. Opantala nielen devy svojou vôňou, ale dokonca celé davy vzácnymi a dosiaľ nevídanými liečivými účinkami. Predovšetkým olej z nej pripravený zázračne dezinfikoval rany, upokojoval kožu po uštipnutí hmyzom, liečil nespavosť, boľavé kríže – áno, už vtedy – aj hystériu a dokonca aj celkové upadanie na duchu či kompletné zídenie z mysle.

A keby len to! Toto všetko bolo nič v porovnaní s jedným nevídaným zázrakom. Levanduľa totiž preukázateľne dokázala odháňať všetok dotieravý hmyz! Ako zázrakom od nej bočilo všetko, čo malo krídla a bodalo a šteklilo a liezlo. Vieme si predstaviť, ako v tej dobe a na takom horúcom mieste svetových dejín musel byť hmyz hrôzostrašne premnožený. Navyše roznášal všakovaké nepekné choroby, na ktoré ľudia a najmä deti mreli ako muchy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite