Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Plytvanie potravinami v hladujúcom svete

.bjørn Lomborg .časopis .spoločnosť

Štvrtina všetkých potravín na svete sa každoročne premrhá vinou neefektívnej žatvy, nevhodného skladovania a plytvania v kuchyniach. Keby sme tieto straty znížili na polovicu, mohol by svet nasýtiť o miliardu ľudí viac – a problém hladu by sa stal razom minulosťou.

Rozsah plytvania potravinami je obzvlášť skľučujúci vzhľadom na novú globálnu štúdiu Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) o potravinovej bezpečnosti. Podľa FAO 57 rozvojových krajín RCM nesplnilo cieľ znížiť podiel hladujúcich ľudí do konca tohto roka na polovicu. Každý deviaty človek na planéte stále chodí spať hladný – celkom je to 795 miliónov ľudí.

Samozrejme, zároveň sa dosiahol pozoruhodný pokrok: za posledných 25 rokov nasýtil svet ďalšie dve miliardy osôb a rozvojový svet ako celok – napriek 57 neúspechom – znížil podiel hladujúcich ľudí takmer na polovicu. Hlavnou úlohou však bude tento pokrok udržať: do roku 2050 sa dopyt po potravinách takmer zdvojnásobí. Jedným z dôvodov je skutočnosť, že svet bude musieť dovtedy nasýtiť ďalšie dve miliardy osôb; druhým dôvodom potom bude rastúci apetít čoraz početnejšej novej strednej triedy.

OSN v súčasnosti vyhodnocuje 169 nových rozvojových cieľov, ktoré nadviažu na RCT (hlad je len jedna z mnohých cieľových oblastí). Tieto ciele majú kľúčový význam, pretože určia, akým spôsobom sa vynaloží viac ako 2,5 bilióna dolárov vyhradených na rozvoj, od klimatických zmien po maláriu.

Môj mozgový trust Centrum kodanského konsenzu preto požiadal 60 tímov špičkových ekonómov, aby zhodnotili, ktoré navrhované ciele prinesú najviac úžitku – a ktoré nie. Náš výskum v oblasti potravinovej bezpečnosti ukazuje, že existujú bystré spôsoby, ako nasýtiť viac ľudí na planéte – tie však len málo súvisia s kampaňami proti plytvaniu, aké vidíme vo väčšine bohatého sveta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite