Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Škodlivé snahy o turbointegráciu

.ján Oravec .časopis .politika

Veľa sa už popísalo o tom, že problémom Grécka je euro. Je to pravda, ale len čiastočne. Euro v gréckej dráme naozaj zohráva podstatnú úlohu. Ale prapríčina toho, prečo je euro dôležitým ohnivkom v reťazi dnešných problémov gréckej ekonomiky, je niekde inde.

Skutočný problém spočíva v tom, že euro bolo jeho architektmi zámerne použité ako turbo, ktoré malo urýchliť motor integrácie krajín eurozóny a povzbudiť aj ostatné krajiny mimo eurozóny, aby urýchlili proces integrácie na úrovni EÚ. V samotných základoch projektu jednotnej európskej meny je teda primiešaná ideologická vízia jednotnej Európskej únie s jednotnými politikami, ktoré by robili centralizované orgány z Bruselu. Táto kalkulácia bola založená na predpoklade, že politická integrácia a centralizácia budú narážať na odpor „zdola“, ktorý by prekonala ekonomická integrácia a euro ako jej hlavná hybná sila. Prvá časť tohto predpokladu sa naozaj naplnila. Snahy o centralizáciu právomocí v Bruseli sa skutočne nestretávajú s pochopením vo väčšine členských štátov. Ale jeho druhá časť bola a je tragickým omylom. Euro nie je prirodzeným urýchľovačom integrácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite