Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Východ je v

Východ je v kurze
Byť lídrom východnej politiky v rámci Európskej únie, to je strategický cieľ Poľska. V podstate sa mu tento cieľ darí aj napĺňať, už len vzhľadom na jeho veľkosť. A teraz Poľsko chystá projekt, ktorý by mu v tomto ešte pomohol.
Poľsko navrhuje vytvorenie akéhosi východného bloku – partnerstva, ktoré by prepojilo EÚ a jeho východných susedov, konkrétne Ukrajinu, Moldavsko, Azerbajdžan, Arménsko a Gruzínsko. Ekonomické výhody, ktoré by týmto postsovietskym republikám z partnerstva vyplynuli, vyzerajú v ich súčasnej situácii lákavo. Poľsko zatiaľ spomína uvoľnenie vízového režimu, podporu obchodu, ale aj investície, najmä do vzdelávania a ekologických projektov. Financie by prišli z Bruselu, z rozpočtu určeného na susedskú politiku. Ak by sa všetko podarilo, Poľsko by získalo čosi ako vlastnú „mikroúniu“ a jeho postavenie by sa posilnilo. Východné partnerstvo však nie je bez háčikov. Napríklad nie je isté, čo naň povie Rusko, a to je v tejto časti sveta kľúčová otázka. Poľsko sa v poslednom období usiluje tancovať na tenkom geopolitickom ľade a v čom môže, v tom Rusku aspoň formálne vyhovie. Aj tentoraz hovorí o tom, že východné partnerstvo je praktická, nie politická záležitosť, a že Rusku len pomôže. A keďže nie celkom priznávaným cieľom východného partnerstva je dosiahnuť, aby sa postsovietske republiky veľmi nedožadovali skorého vstupu do EÚ (a zmiernili svoje očakávania v súvislosti s NATO), je možné, že Rusko túto stránku veci zhodnotí pozitívne. Určite však bude musieť potlačiť obavy o pokles svojho vplyvu v bývalých „kolóniách“. Samozrejme, priame členstvo vo východnom partnerstve Rusku nikto neponúka. To by ani nebolo reálne.
Čo na plán povie EÚ, z ktorej peňazí by sa, koniec koncov, financoval? Severské štáty sú v podstate za, južné veľmi nie. Ale keďže francúzsky prezident Nicolas Sarkozy už dávnejšie propaguje projekt tzv. stredomorskej únie, možno napokon pôjde o výmenný obchod. Poliaci mu dajú na vedomie, že stredomorskú úniu (rozšírenie už existujúceho stredomorského partnerstva) podporia, ale pre svoje východné partnerstvo očakávajú ústretovosť z juhu. O tom sa bude zrejme hovoriť aj tento týždeň na návšteve Sarkozyho v Poľsku. Oficiálne predstavenie projektu východného partnerstva sa od Poliakov očakáva v júni na summite v Ľubľane.
.mg

O čom sa mlčí
Webstránky Petition Project oznámili, že vyše 31 tisíc vedcov podpísalo petíciu, podľa ktorej neexistuje presvedčivý dôkaz, že človekom produkované plyny vedú ku „katastrofálnemu ohrievaniu Zeme“. Petíciu, ktorá vznikla pred 10 rokmi a svetové médiá o nej informujú len minimálne, podporili vedci z odborov klimatológie, atmosférickej fyziky a príbuzných oblastí.
.mh

Za Kosovo
Česká vláda uznala nezávislosť Kosova. Česi tak nadviažu oficiálne diplomatické vzťahy s Kosovom a onedlho v Prištine vytvoria svoje veľvyslanectvo. Premiér Mirek Topolánek tento krok presadil napriek nepriazni okolia: proti uznaniu Kosova bola časť jeho vlastnej ODS, koaliční ľudovci, opoziční sociálni demokrati aj komunisti a taktiež prezident Václav Klaus.
.mh

Siroty
Po zemetrasení v Číne sa počet mŕtvych a nezvestných odhaduje na 80 tisíc. Najviac trpia rodiny, ktoré stratili deti – zemetrasenie zrovnalo so zemou mnoho škôl, kde prebiehalo vyučovanie. Vzhľadom na čínsku populačnú politiku prišli mnohí rodičia o jediného potomka. Katastrofa zanechala aj mnoho sirôt a už teraz sa Číňania hlásia, že by si ich chceli adoptovať.
.mg

Konečne!
Barmská junta dostala čiastočne rozum – aspoň podľa slov generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, ktorý po stretnutí s hlavou tamojšej vlády povedal: „Súhlasil, že dá povolenie na vstup všetkým humanitárnym pracovníkom, bez ohľadu na štátnu príslušnosť.“ Po cyklóne Nargis, ktorý zabil skoro 80-tisíc ľudí, však môže byť na pomoc mnohým trpiacim už neskoro.
.mg

Aj OSN?
Belehradská prokuratúra informovala, že podľa istých indícií boli do obchodovania s orgánmi unesených kosovských Srbov zainteresovaní aj predstavitelia misie OSN v Kosove ( UNMIK). „Je známe, že UNMIK vyšetroval prípady nezvestných Srbov, no vyšetrovanie zrazu zaniklo a nik nepozná výsledky,“ vyhlásil hovorca prokuratúry Bruno Vekarič. O obchode s orgánmi informovala vo svojej knihe bývalá žalobkyňa haagskeho tribunálu Carla del Ponte.
.jm



Viktor Orbán/
„Dám im zo dve facky a poženiem ich domov,“ odkázal maďarský expremiér gardistom na neverejnej prednáške a poctil aj premiéra Gyurcsánya slovami „idiot“ a „blázon“. V ére internetu je verejné všetko, takže Orbán to buď nevie, alebo s tým práve ráta.

Nancy Pelosi/
Predsedníčka Snemovne reprezentantov vraj na návšteve Izraela rokovala s premiérom Ehudom Olmertom o námornej blokáde Iránu. Izraelský denník Haaretz napísal, že o blokádu žiadal Olmert Američanov. Olmert sa k správe nevyjadril, Pelosi ju poprela.

Kay Goldsworth/
Arcidiakonka austrálskej anglikánskej cirkvi sa stala biskupkou počas ceremoniálu v Katedrále svätého Juraja v Perthe. Päťdesiatnička, ktorá v šestnástich zatelefonovala biskupovi v Melbourne s otázkou, ako by sa mohla stať kňažkou, je prvou biskupkou v Austrálii.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite