Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré znamenia

.jela Krajčovič .časopis .lifestyle

Reštaurácia v kempingu na ostrove je otvorená len v lete. Aké príjemné je posedieť si vonku na terase, kým od Dunaja vanie aróma rybaciny a silný vietor zhadzuje veľké črepníky pri stoloch. Podávajú tu svojráznu verziu bryndzových halušiek, zvanú juhtúrós strapacska, ostro korenenú a s cesnakom. Rieka spoza stola vyzerá ako cesta, hore-dolu sa po nej premávajú lode s rozličnými vlajkami.

Remorkéry, rýchločlny, hliadkové lode, kajaky a výletné lode obrovských rozmerov s rozprávkovými menami: Jane Austen, Sound of Music, Amadeus Rhapsody, Heidelberg a nakoniec zasnívané Rosa Bella a Rosa Donna, na prove vymaľované ružou, zastoknutou v červených perách. Keď kotví v prístave niektorá z Ruží, vykladáme si to ako dobré znamenie.
Leto však väčšinou ponúka za priehrštia dobrých znamení, napríklad otvorenie Öböl Music Beach pri najčistejšom jazere krajiny, prvý ročník Festivalu piva, nový podnik (takže to s rozvojom nie je až také čierne!) zvaný Pálinka Patika a, ako inak, Noc múzeí. Zo skvelej ponuky nakoniec volíme Hrad a Pokladnicu v bazilike. Dunajské múzeum a pamätný dom spisovateľa Mihalya Babitsa zostanú na budúci rok.
Večerné ponevieranie sa po labyrinte hradných miestností nám pripadá trošku barbarské. Nerušia horliví návštevníci pokoj jeho pôvodných obyvateľov na druhej strane sveta? Vykonáva sa tu rozsiahla rekonštrukcia, Turci zanechali riadnu paseku a veľa toho sa skrývalo pod sutinami. Kaplnka je klenotom prehliadky. Jemné pavučiny gotickej klenby v čisto bielom prevedení so zvyškami fresiek, čo pomaly ožívajú pod stálym dohľadom reštaurátorov. Pec, kúpele biskupa a nádrž na vodu, kde sa pri vykopávkach našiel rafinovaný systém vykurovania, ako inak, od Rimanov. Na monitore ide veľmi dobrý dokument so zrekonštruovanou podobou hradného areálu a jeho kostolov z čias Arpádovcov a Bélu III.
Onedlho odchádza posledný turistický vláčik do Štúrova, ktorý odvezie domov návštevníkov zo Slovenska. Ostrihom a Štúrovo poňali túto akciu spoločne, v letáčiku sú uvedené múzeá z oboch strán rieky. Aj to je nepochybne dobré znamenie.

Jela Krajčovič žije v Ostrihome, rada píše, číta knihy a počúva hudbu. A pozoruje ľudí. Publikovala poéziu v časopise Fragment a pracovala ako redaktorka kultúry. Za svoj domov považuje Česko, Slovensko a Maďarsko.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite