Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„U mě dobrý“

.luboš Palata .časopis .komentáre

Aj keď si to my Česi neuvedomujeme, prežíva český film jedno zo svojich zlatých období, porovnateľné s

Aj keď si to my Česi neuvedomujeme, prežíva český film jedno zo svojich zlatých období, porovnateľné s tridsiatymi a dokonca aj šesťdesiatymi rokmi. Nakrúcajú sa filmy výnimočné aj nevýnimočné, skvelé, dobré aj úplne hlúpe a nakrúcajú sa ich desiatky. To, čo je pre mňa ako pre mierne náročného diváka dôležité – nakrúca sa čoraz viac veselohier. V takom Poľsku sa už česká veselohra stala pojmom a noviny s DVD, na ktorých sú české komédie, sú rozobrané neuveriteľnou rýchlosťou.
Na novinársku predpremiéru filmu Jana Hřebejka U mě dobrý som sa tešil. Najmä preto, že je o deväťdesiatych rokoch, dobe, keď mne a celej mojej generácii bolo asi najlepšie. Azda okrem dneška, ale to sa uvidí až časom. Vo filme si zahrala romantická partia na severe Prahy – Libenský ostrov, ktorý je dodnes obstavovaný novodobými panelákmi, čo byt, to sedem až desať miliónov. Záhradkárska kolónia, krčmička aj prístavisko hausbótov, môžu byť preto o pár rokov minulosťou. Zato obrovský blší trh na udupanej hline v pražských Vysočanoch je stále až nepríjemne prítomný.
Hřebejk, podobne ako vo filme Šakalí léta o rokoch päťdesiatych, nakrútil ďalšiu rozprávku pre dospelých – tentoraz o veľmi nedávnej minulosti. Česi v nej ešte nemajú peniaze a ešte sa za nimi nenaháňajú a ešte si užívajú slobodu. Rybárčia, pijú džin s tonikom, štvú ich prvé mcdonaldy. Úplatní policajti a zločinci oberajúci v škrupinkách dôverčivých hlupákov o úspory na dovolenku v Bibione, nastupujúci zločin a nespravodlivosť sú na smiech.
Hlavná zápletka navyše spočíva v tom, ako partia ľudí z krčmičky z Liberňáku prejde cez rozum partii cigánskych škrupinkárov. Je to milé, veselé a hladivé, človek by sa do tých rokov chcel hneď vrátiť. Keď som v stredu večer odchádzal skoroletným večerom z kina, hrialo ma usmievavo na duši. Len som si nebol úplne istý, či tie deväťdesiate roky nedopadli inak. Či sme ich neprehrali a neskončili ošklbaní od inakších mafiánov, ako boli cigáni so škrupinkami. V Česku, Poľsku, na Slovensku...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite