Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .udalosti

Keby len biopalivá!Lídri krajín Európskej únie, Latinskej Ameriky a

Keby len biopalivá!
Lídri krajín Európskej únie, Latinskej Ameriky a Karibiku sa stretli na summite v hlavnom meste Peru. K základným témam patrili aj biopalivá, predmet sporu medzi vládami štátov, ktoré sa na summite zúčastnili.
Biopalivá sa najmä po prepuknutí potravinovej krízy stali kontroverznou záležitosťou. Mnohými boli aj sú propagované a považované za „zelenšiu“ alternatívu klasických pohonných látok, no teraz im zostal biľag produktov, ktoré sú príčinou hladu v treťom svete. Aj podľa Svetového programu Organizácie spojených národov pre potraviny (WFP) sa dá tvrdiť, že produkcia biopalív spôsobuje zdražovanie potravín. A čo na to Latinská Amerika? Príznačné je stanovisko Huga Cháveza – Venezuela potrebuje produkciu ropy, z ktorej má štát obrovské príjmy, a tak Chávez stojí na strane klasických palív. A Brazília je zase najväčším vývozcom bioetanolu vyrobeného z cukrovej trstiny, preto drží palce „zeleným argumentom“. Podľa jej prezidenta Lulu da Silva je bioetanol „zázračná zbraň v boji proti chudobe aj klimatickým zmenám“.
Hugo Chávez však má aj iné problémy, ako je zelenosť či nezelenosť biopalív. Interpol zverejnil výsledky dvojmesačnej kriminalistickej analýzy obsahu laptopov, ktoré boli zabavené pri akcii kolumbijských bezpečnostných síl. Tvrdí, že závery vyšetrovania sú jasné: laptopy patrili Revolučným ozbrojeným silám Kolumbie. A podľa toho, čo sa na nich našlo, pomáhali vysokopostavení štátni úradníci Venezuely marxistickej guerille získavať zbrane a finančné prostriedky. Pritom ROSK je stále v stave ozbrojeného boja proti kolumbijskému štátu. Chávez sa s touto organizáciou v minulosti kontaktoval aj otvorene, napríklad vyjednal prepustenie rukojemníkov, ktorých väznila. Ale to, že sa jeho vláda podieľa priamo na financovaní a podpore guerilleros, popiera. Podľa neho je Interpol bábkou v rukách Američanov a tí chcú pošpiniť jeho venezuelský socializmus. Pridal sa k nemu ekvádorský prezident Rafael Correa, ktorého vládu Interpol obvinil aj zo spolupráce s marxistickými rebelmi. Podľa neho dokumenty „nič nedokazujú“. Problém je, že ani Chávez, ani Correa sa serióznosťou nepreslávili a ich činy hovoria jasnejšie ako ich vyhlásenia. A tak musel Hugo Chávez uvažovať aj o inom ako o rope a biopalivách...
.mg

Zemetrasenie
Zemetrasenie, ktoré minulý pondelok postihlo Čínu, dosiahlo silu 7,9 stupňa Richterovej stupnice. Niekde spadlo 80 percent domov. Koncom týždňa čínske úrady odhadovali okolo 20-tisíc obetí, no agentúra Nová Čína a štátna televízia už hovorili o päťdesiatich tisícoch. Obavy vyvolávala aj stabilita priehrad a nádrží: na zacelenie trhlín bola povolaná armáda.
.tg

Ozajstná autonómia
Ozajstnú autonómiu pre Tibet žiadal na návšteve Nemecka tibetský duchovný vodca dalajláma. Vo Frankfurte nad Mohanom zdôraznil, že mu nejde o nezávislosť Tibetu od Číny. Premiér Hesenska Roland Koch po stretnutí s tibetským vodcom vyhlásil, že Olympiáda v Pekingu je pre Čínu príležitosťou, aby sa otvorila a dbala na náboženské a kultúrne práva Tibeťanov.
.tg

Medvedev pracuje
Nový ruský prezident Dmitrij Medvedev sa činí. Za šéfa federálnej protidrogovej agentúry menoval bývalého dôstojníka KGB Viktora Ivanova, ktorý v rokoch 2000 až 2004 pôsobil ako zástupca vedúceho kancelárie vtedajšieho prezidenta Putina. Uväznený ropný magnát Michail Chodorkovskij ho vtedy označil za človeka, ktorý pochoval jeho ropnú spoločnosť Jukos.
.tg

Neckschot sedel
Kreslenie karikatúr začína patriť k rizikovým povolaniam. Holandského karikaturistu s pseudonymom Neckschot zadržala tamojšia polícia, lebo sa naňho sťažoval imám Abdul Džabár van de Ven, že jeho obrázky diskriminujú moslimov a ľudí tmavej pleti. Neckschot si posedel iba deň a možno ani nebude žalovaný. Ktovie, či taký trest „diskriminovaných“ upokojí.
.mg

Akčná vláda
Minulý týždeň sa nová talianska vláda prejavila prvou veľkou verejnou akciou: zatýkaním imigrantov, väčšinou z Rumunska a severu Afriky. Niektoré médiá sa usilovali vymaľovať Berlusconiho vládu ako xenofóbnu, a aj preto sa minister vnútra Roberto Maroni ponáhľal s vyjadrením, že terčom neboli cudzinci, ale zločinci. Podľa Maroniho masové vypovedávanie imigrantov nebude – z krajiny pôjdu len tí cudzinci, ktorí spáchali trestné činy.
.mg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite