Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kniha Ayaan Hirsí Alí - Rebelka

.časopis .literatúra

Ayaan Hirsí Alí sa narodila v Somálsku, vyrastala v Saudskej Arábii a v Keni, neskôr „bola vydatá“ za kanadského Somálčana, ale cestou za manželom sa rozhodla zostať v Európe.

Ayaan Hirsí Alí sa narodila v Somálsku, vyrastala v Saudskej Arábii a v Keni, neskôr „bola vydatá“ za kanadského Somálčana, ale cestou za manželom sa rozhodla zostať v Európe.
O politický azyl požiadala v Holandsku, po piatich rokoch tam získala občianstvo a o pár ďalších rokov sa stala poslankyňou parlamentu, neskôr ju takmer zbavili holandského občianstva (v žiadosti o azyl neuviedla správne meno – správne sa volá Ayaan Hirsí Magan) a ona sa presťahovala do USA, kde žije dodnes.
Jej literárna autobiografia má dve časti: Moje detstvo a Sloboda. Obidve sú rovnako zaujímavé. Detstvo v Somálsku, ktoré práve získalo nezávislosť a vzápätí ho ovládol krutý diktátor, únik do Saudskej Arábie a stretnutie s fanatickým konzervatívnym islamom. Potom chudobná, ale oveľa slobodnejšia Keňa a stretnutie s kresťanmi, ale aj s Moslimským bratstvom. Vyrovnávanie sa s islamom a otrockým postavením žien, ku ktorému vedie. A potom únik. A objavovanie civilizácie, ktorá je všetko, len nie dokonalá, ale zároveň je slobodná.  V Holandsku Ayaan nevedela zniesť politickú korektnosť, s akou sa hovorilo o islame. Ako keby Európania nechceli vidieť, o čo ide, a radšej verili svojim idealistickým predstavám. Spolu s režisérom Theom Van Goghom nakrútila dokument Poníženie. Thea vzápätí zavraždil v Holandsku narodený moslim... Tejto dôležitej knihe možno vytknúť len preklad názvu: Infidel znamená Odpadlíčka, nie Rebelka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite