Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Film Iron Man

.časopis .film

Ľahkovážny život dediča zbrojárskeho impéria, mimoriadne talentovaného vedca Tonyho Starka sa zmení v okamihu, keď je konfrontovaný s utrpením, ktoré priniesli zbrane z jeho tovární.

Ľahkovážny život dediča zbrojárskeho impéria, mimoriadne talentovaného vedca Tonyho Starka sa zmení v okamihu, keď je konfrontovaný s utrpením, ktoré priniesli zbrane z jeho tovární.
Stark sa usiluje zmeniť orientáciu firmy, ale vnútri spoločnosti má silných oponentov s opačnými zámermi. Film Iron Man režiséra Jona Favreaua, adaptácia rovnomennej komiksovej predlohy, skladá svoju zápletku zo známych dramatických motívov (boj za spravodlivosť, zrada, melodramatický motív). Tie sú zakomponované do klasickej americkej dramaturgickej štruktúry, ktorá kladie dôraz na výrazného hrdinu, jeho cestu od ľahostajnosti k angažovanosti a následnému víťazstvu.
Postava Tonyho Starka (v charizmatickom podaní Roberta Downeya Jr.) preberá väčšinu charakteristík súčasných akčných a komiksových hrdinov. Zapadá do šablóny výstredného samotára, cynika s výnimočnými schopnosťami, ktoré mu pomáhajú porážať zlo. Obligátna melodramatická zápletka medzi hrdinom a jeho asistentkou (Gwyneth Paltrowová), vďaka príjemnému iskreniu medzi Downeyom Jr. a Paltrowovou nevyznie ako lacný gýč. Film si zachováva príjemný nadhľad, neberie sa príliš vážne, jemne zosmiešňuje a ironizuje obvyklý americký pátos. Režisér neexperimentuje s výrazovými prostriedkami, snímka je vyrozprávaná tradičným spôsobom, dokáže však ohúriť spektakulárnymi efektmi, spracovanými na vysokej úrovni. Iron Man nedosahuje originalitu filmu Batman začína, ale neprepadá sa do braku ako posledný Spider-Man. Predstavuje štandardný, zábavný produkt kultúrneho priemyslu. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite