Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Školné na Ústavnom súdeVýška školného, spôsob jeho určovania a vyberania sa stali horúcou témou. Vyberať školné od septembra 2007 umožnila novela vysokoškolského zákona, ktorú vlani presadilo ministerstvo Jána Mikolaja.

Školné na Ústavnom súde

Výška školného, spôsob jeho určovania a vyberania sa stali horúcou témou. Vyberať školné od septembra 2007 umožnila novela vysokoškolského zákona, ktorú vlani presadilo ministerstvo Jána Mikolaja. Vysoké školy teda začali vyberať školné od študentov, ktorých sa táto novela týka. Ale ukazuje sa, že výber školného nie je celkom bezproblémový. Nie je celkom jasné, či študenti študujúci na dvoch fakultách majú platiť na oboch, alebo na jednej. Novela, ktorá školné umožnila vyberať, môže preto skončiť na Ústavnom súde. Výberom školného na Univerzite Komenského sa bude zaoberať aj prokuratúra. Študenti Univerzity Komenského totiž vyjadrili svoj právny názor, že škola porušuje zákon pri určovaní výšky poplatkov a takisto sa im nepáči, že sa o výške poplatkov dozvedeli neskoro. „Nemáme problém s vyberaním školného,“ povedal pre Aktuálne.sk študent Miloš Homola. „Problém vidím v tom, že škola mi nedala priestor, aby som sa rozhodol.“ Po skončení Matematicko-fyzikálnej fakulty UK sa prihlásil na Fakultu manažmentu UK. Vtedy ešte výšku poplatkov nepoznal. Homola sa nebráni plateniu školného, chce iba to, aby školy dodržiavali pravidlá. Aj Iniciatíva za férové školné kritizuje Univerzitu Komenského, že výška školného nebola známa dva mesiace pred prijímacími skúškami. Namieta aj proti tomu, aby si výšku školného určovali fakulty. Mal by to urobiť rektor. Rektor univerzity František Gahér výhrady študentov odmieta.
Celá záležitosť so školným má aj politický rozmer. Ministerstvo školstva si myslí, že novela zákona, ktorá umožňuje vyberať školné, prináša spravodlivosť a rovnoprávnosť pre všetkých občanov v prístupe k vzdelaniu. Opozičná poslankyňa Tatiana Rosová (SDKÚ-DS) novelu kritizuje a usiluje sa získať podpisy poslancov, aby mohla dať novelu vysokoškolského zákona na Ústavný súd. Rosová vyzvala aj rektorov, aby upustili od tvrdých sankcií za neplatenie školného, ktorými sa študentom vyhrážajú. Nevyzýva však študentov, aby neplatili. „Nemôžem im hovoriť, aby neplatili, nebolo by to správne," dodala. Aj Rosová považuje za protiústavné, že novela umožňuje spoplatniť aj tých študentov, ktorí boli prijatí ešte pred schválením novely, keď štúdium bolo zadarmo. Navyše si myslí, že školy nespravodlivo spoplatňujú študentov, ktorí študujú na dvoch odboroch.
.eč, SITA

Rebríček nemocníc
Zdravotná poisťovňa Dôvera zverejnila rebríček nemocníc, na ktorého základe sa rozhodla  nepodpísať nové zmluvy s piatimi nemocnicami v Modre, Novej Bani, Púchove, Hnúšti a Medzilaborciach. Poisťovňa dôvodí napríklad tým, že do nemocnice v Novej Bani nechodí takmer žiaden pacient z iného regiónu. Dotknuté zdravotnícke zariadenia s hodnotením nesúhlasia a chcú s poisťovňou ešte rokovať.
.tg

Prepadák
Slovenská hokejová reprezentácia na majstrovstvách sveta prepadla. V základnej skupine dokázali naši hokejisti poraziť iba Nórsko. Po tom, ako prehrali s Nemeckom a nedokázali uhrať ani remízu s Fínskom, museli o záchranu v A kategórii bojovať so Slovinskom. Keďže v čase našej uzávierky ešte nebol známy výsledok, zostávalo nám len dúfať, že aspoň tieto dva zápasy naši zvládnu.
.jm

ÚPN žije
SNS stiahne z parlamentu návrh zákona o zrušení Ústavu pamäti národa. K tomuto kroku strana pristúpila po tom, ako sa viacerí predstavitelia Smeru vyjadrili, že zrušenie ÚPN nepodporia. Poslanci za SNS predložili zákon po tom, ako médiá na základe dokumentov ÚPN informovali o údajnej kriminálnej minulosti Jána Slotu. Ten dnes hovorí, že mu je jedno, ako bude ústav vyzerať. 
.jm

Opäť médiá
Zasadnutie koaličnej rady využili lídri koalície na opätovnú kritiku médií. „Udreli“ si všetci traja. Fico si zobral na mušku vedenie Plus 7 dní, kde podľa neho sedia bývalí ŠTB-áci . Slota  zaútočil na moderátora TA3 Richarda Dírera.  Mečiarovi zase vraj ublížili „neprofesionálni“  moderátori relácií Na telo a De Facto. No kto by ich všetkých troch neľutoval – chudáčikov.
.jm

Koniec poisťovne
Finančná skupina J&T navrhla zrušiť Európsku zdravotnú poisťovňu. To aj napriek tomu, že poisťovňa tohto roku získala 56-tisíc nových klientov. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nariadil dočasný prevod poistného kmeňa najmenšej poisťovne na štátnu Spoločnú zdravotnú poisťovňu. Úrad tak urobil napriek tomu, že poisťovňa Apollo vyhlásila, že je pripravená prevziať poistencov EZP a zebazpečiť im kvalitnú a dostupnú zdravotnú starostlivosť. 
.tg



Robert Fico
Premiér zaplatil pokutu 2000 korún za to, že nedovolene odbočoval a nemal zapnutý bezpečnostný pás. Fico tak dodržal sľub, ktorý dal po medializovaní priestupku. Vtedy vyhlásil, že je „ochotný za tento, v úvodzovkách nebezpečný zločin, ohrozujúci celú Bratislavu“ zaplatiť.

Jozef Macejko
„Pán Macejko nebotyčne klame,“ vyhlásil predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Reagoval tak na niekoľko týždňov staré vyhlásenie bývalého ministra dopravy, ktorý tvrdí, že mu expremiér zakázal siahať na ľudí zo Slovenskej správy ciest podozrivých z tunelovania tunela Branisko.

Omar Sharif
Herec, ktorý navždy utkvel v pamäti filmového sveta v úlohe doktora Živaga, by si mal na Artfilme v Trenčianskych Tepliciach prevziať ocenenie Hercova misia. Predstaviteľ Artfilmu Peter Hledík však pripomína, že Sharifova umelecká kariéra nabrala nedávno druhý dych.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite