Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.časopis .film

.teletipy .filmy:

Dogville (dráma, koprodukcia, 2003)
ČT2, Pondelok, 00:30
V  mestečku Dogville, nachádzajúcom sa niekde v americkom Colorade, sa objaví mladá žena Grace. Hľadá tam útočisko pred gangstrami, ktorí ju prenasledujú. Miestny intelektuál a spisovateľ jej poskytne ochranu a presvedčí obyvateľov mestečka, aby ju prichýlili. Za ich pomoc sa im má Grace odvďačiť domácimi prácami. Situácia sa však pre Grace komplikuje, keď obyvatelia mestečka začínajú klásť čoraz vyššie nároky na Gracein vďak. To, čo sa spočiatku javilo ako veľkodušná pomoc, sa postupne mení na využívanie... Dánsky režisér Lars Von Trier fascinuje minimalistickou, takmer divadelnou scénografiou – štylizovaným svetom kulís a dôrazom na herecké stvárnenie.

Barry Lyndon (dráma, VB, 1975)
Dvojka, Utorok, 22:00
Redmond Barry žije so svojou matkou v skromných pomeroch. Je zamilovaný do sesternice, tá ho však kvôli sobášu s anglickým dôstojníkom odmietne. Keď Redmond v súboji dôstojníka zabije, musí z rodného kraja odísť. Tak sa vydáva na cestu životom, ktorá je plná dobrodružstiev, podvodov a falošných nádejí. Vyskúša si množstvo identít, napokon sa ožení s aristokratkou a zmení si meno na Barry Lyndon. Zdá sa, že v prísne hierarchizovanej spoločnosti praje šťastie takým, ako je on. Má však jednu slabinu: po ničom netúži viacej ako po spoločenskom uznaní a rešpekte. Režisér Stanley Kubrick nakrútil dôvtipnú satiru spoločnosti, v ktorej úspech aj pád je podmienený pôvodom, známosťami a bohatstvom.

Posledný Mohykán (dobrodružný, USA, 1992)
Markíza, Streda, 22:30
Píše sa rok 1757 a v Amerike zúri koloniálna vojna medzi Anglickom a Francúzskom. Obe strany využívajú na svoje ciele indiánskych bojovníkov. Dcéry anglického plukovníka Munroa, Cora a Alice, putujú do pevnosti svojho otca. Cestou sú však prepadnuté skupinou indiánov a ich náčelník Huron Magua ich odvedie do svojej osady. Sokolie Oko, biely adoptívny syn náčelníka Mohykánov, nemieni v pazúroch primitívneho indiána nechať devy, ktorých česť sa rozhodol chrániť. Navyše ku Core cíti viac, ako len priateľstvo...  Novú adaptáciu románu Jamesa Fenimora Coopera režíroval Michael Mann.

Posledná žena (dráma, Francúzsko/Taliansko, 1976 )
ČT2, Štvrtok, 23:25
Film nakrútil najkontroverznejší taliansky režisér dvadsiateho storočia – Marco Ferreri. Oslovil mladého Gérarda Depardieua, ktorý mal dni svojej najväčšej slávy ešte len pred sebou, a mladučkú Ornellu Muti, ktorá už mala za sebou pomerne bohatú filmovú kariéru. Obaja herci pôsobia v úlohách mladej dvojice nesmierne prirodzene a vďaka nespútanej Ferreriho réžii vytvárajú na plátne nielen pôsobivú drámu milostného vzťahu, ale pôsobia zároveň ako prototypy správania aj zmýšľania mladej generácie sedemdesiatych rokov minulého storočia. Snímka spadá do režisérovho „francúzskeho obdobia“.

Indiana Jones a posledná krížová výprava (dobrodružný, USA, 1989)
JOJ, Piatok, 20:45
Rok 1938. Archeológ a dobrodruh Indiana Jones si už po tretí raz nasadzuje svoj charakteristický klobúk, ale tentoraz sa k nemu pridáva aj jeho svojrázny otec. Obaja Jonesovci sa vydávajú hľadať tajuplný „svätý grál“. Len o vlások sa im darí v nebezpečných naháňačkách unikať pred zákernými Nemcami... Toto tretie pokračovanie je viac ako obyčajným vyvrcholením Indyho pozoruhodných príbehov – je to jedno z najväčších a najsilnejších dobrodružstiev filmovej histórie. Perfektne odvedené remeslo, zábava pre všetky vekové kategórie a kopa originálnych nápadov. Rukopis Stevena Spielberga.

Klub odložených žien (komédia, USA, 1996 )
ČT1, Sobota, 15:45
Bývalé spolužiačky Elise, Brenda a Annie sa po rokoch stretávajú a zistia, že ich spája spoločný osud – manželia ich v strednom veku opustili a našli si nové partnerky. A tak sa trojica stretáva v reštaurácii a dohovorí sa na spoločnom postupe. Svoj zámer majú hrdinky uľahčený tým, že proti nim stoja slabí muži, ovládaní hlavne túžbou spojenou s prichádzajúcou „druhou múzou“. Mierne feministická komédia Hugha Wilsona rozpráva o trojici opustených manželiek a ich svojráznej pomste neverným partnerom. Zažiarili v nej tri hlavné ženské predstaviteľky: Bette Midlerová, Goldie Hawnová a Diane Keatonová.

Grandhotel (komédia, ČR, 2006 )
ČT1, Nedeľa, 20:00
Príbeh sa odohráva v meste Liberec a predovšetkým v hoteli Ještěd. Je to okúzľujúce a tajuplné miesto niekde medzi nebom a zemou. Hlavnou postavou je tridsaťročný hotelový poslíček Fleischman, sympatický stratenec a introvert, ktorý zatiaľ nemal priateľku a nikdy neopustil svoje rodné mesto. Za to však dobre rozumie počasiu, mrakom a vetru. Aby prekonal nudu, pomáha starému sudetskému Nemcovi vrátiť popol jeho spolužiakov na miesto, kde sa narodili a tajne stavia balón, ktorý ho konečne odnesie za hranice mesta. Film režiséra Davida Ondříčka je príbehom o samote a láske.

.tip .týždňa
Tri farby: Modrá (dráma, koprodukcia, 1993)
ČT2, Utorok, 21:20
Julie pri tragickej autonehode stratí muža Patricea, úspešného skladateľa európskeho formátu, a dcérku Annu. Utrpí silný psychický šok a uvedomí si, že stratou rodiny prišla o všetko, na čom jej záležalo. Pokúša sa začať znovu, ale v anonymite. Chce sa tak oslobodiť od troch vecí: majetku aj vlastnej minulosti. Jej jediný kontakt s bývalým životom predstavuje mužov asistent Olivier, ktorý je do Julie už dlho zamilovaný. Aby ju vytrhol zo samoty a izolácie od vonkajšieho sveta, rozhodne sa dokončiť Patriceov Koncert pre Európu. Významný film poľského režiséra Krzysztofa Kieslowského je prvou časťou trilógie nazvanej Tri farby.



.teletipy  .dokumenty:

Yamamoto proti Nimitzovi
ČT1, Pondelok, 10:55
Dňa 4. júna 1942 sa pri tichomorskom ostrove Midway pripravovali na útok dve námorné flotily: americká a japonská. Osudová bitka mala rozhodnúť o ďalšom priebehu vojny v Pacifiku. Boj o Midway rovnako potvrdil dramatickú zmenu charakteru námorných stretnutí. Vojnové lode už nebudú vládnuť oceánom: námorné boje budúcnosti budú rozhodovať lietadlové lode. Stáli proti sebe velitelia, ktorí vybojovali podobnú bitku o mesiac skôr v Korálovom mori. Obaja vedeli, že lietadlové lode budú zbraňou budúcnosti: pri Midway proti sebe opäť stáli admirál Isoroku Yamamoto a americký Admirál Chester Nimitz.

Náhoda a veda: Sex a náhodné objavy
Dvojka, Utorok, 20:00
V šesťdielnom dokumentárnom seriáli nám vedci, lekári, pacienti, historici a sociológovia priblížia pozadie náhodných objavov, ktoré navždy zasiahli do dejín medicíny i do nášho života. Vyrozprávajú nám príbehy tých, ktorí za týmito objavmi stáli, i tých, ktorým dnes pomáhajú. Autori sa zamerali na objavy, ktoré spôsobili revolúciu v sexuálnom živote ľudí. Keď firma Pfizer hľadala liek na vysoký krvný tlak, objavila viagru, ktorá pomáha mužom s erektívnou dysfunkciou. A napokon, neporiadok v istom anglickom laboratóriu viedol k objavu penicilínu, ktorý sa používa pri liečbe vážnej pohlavnej choroby, syfilisu.

Tak šiel čas berlínskou ulicou
ČT2, Streda, 03:45
Nemecká režisérka Britta Wauerová spracovala mimoriadny dokumentárny príbeh jedného berlínskeho námestia, jedného vraždiaceho komunistu a tisícov bezmenných obyvateľov: Židov, obchodníkov, prostitútok, policajtov a socialistických budovateľov. Zhromaždila a usporiadala neuveriteľné množstvo archívneho materiálu z dvadsiatych rokov, z vojny, doby budovania NDR a rúcania starého Berlína. Na počiatku príbehov sú pouličné šarvátky a schupa – poriadkovej polície – s ľavicovými aj nacionalistickými demonštrantami. Vtedy polícia používala strelné zbrane a na ulici padlo množstvo ľudí…

To sme my, opice
Jednotka, Štvrtok, 09:25
Seriál zo skutočného života opíc, ktorý rozpráva príbehy obyvateľov unikátnej zoo v južnom Anglicku. Žijú tu opice zachránené pred zlým zaobchádzaním, väčšinou v nelegálnom obchode s exotickými živočíchmi. Park Svet opíc založili Jim a Alison Croninovci. Spolu so 16-členným tímom ošetrovateľov zachraňujú a zaraďujú do života primáty, ktoré sa napriek svojej minulosti dokážu naučiť žiť v spoločnosti príslušníkov vlastného druhu. Park leží v srdci dorsetského vidieka a stal sa ich životným poslaním. Je to jedno z najväčších záchranných centier pre opice a ľudoopy na svete. V areáli s rozlohou viac ako 26 hektárov našlo bezpečný a šťastný domov viac ako 160 primátov.

Svedectvá 1948 – 1968
Dvojka, Piatok, 12:00
Film vypovedá o našej nedávnej histórii. Vydáva svedectvá ľudí, ktorí zažili kruté zaobchádzanie v komunistických väzeniach, najmä v 50. rokoch. Z rôznych príčin sa dostali do nemilosti, za čo si odpykávali niekedy mnohoročné tresty. Zatiaľ čo 50. roky prinášali kruté prenasledovanie, väznenie a v mnohých prípadoch procesy končiace sa najvyššími trestami, v 60. rokoch začal komunistický režim používať iné formy prenasledovania. Takmer každá rodina bola počas komunistickej vlády nejako poznačená či potrestaná. Tieto svedectvá by mali odhaliť krutosť doby, nastaviť jej zrkadlo a odsúdiť tak štyridsaťročnú vládu komunistov na Slovensku.

Noc na Švédskom vale
Dvojka, Sobota, 09:45
Niekoľko týždňov po skončení druhej svetovej vojny sa na Švédskom vale neďaleko Přerova odohrala jedna z najväčších povojnových tragédií. Príslušníci 17. pešieho pluku z Petržalky, ktorí sa vracali z vojenskej prehliadky na Václavskom námestí, postrieľali 265 obyvateľov Dobšinej, Kežmarku, Mlynice a Janovej Lehoty pri Žiari nad Hronom. Išlo predovšetkým o karpatských Nemcov, ktorých na sklonku vojny odsunuli do českého pohraničia. Otrasný masaker sa za socializmu zamlčiaval a mnohé archívne materiály o ňom sa stratili...
Film získal Tvorivú prémiu na súťaži Igric 2008.

Luxusné paláce: Dokonalé prepychové hotely
Jednotka, Nedeľa, 11:00
Prepychové hotely vytvárajú tajomný svet. Je to však svet, do ktorého bežní smrteľníci ani len nenazrú. Tento svet neuveriteľného luxusu je rezervovaný pre hŕstku privilegovaných. Aristokracia, hlavy štátov, svetoznámi herci, speváci, modelky, to je stála klientela hotelov, akými sú napríklad Hotel  Crillon v Paríži, hotel Pierre v  New Yorku a  Raffles v Singapure. Vysoká spoločnosť si v prepychových hoteloch užíva dokonalú starostlivosť a individuálny prístup personálu, ktorý nikdy nezabúda na úsmev na tvári. Jedlo, apartmány, jednoducho všetko je pre hostí pripravené do najmenších detailov. Ostáva už len vychutnávať luxus a atmosféru prepychu.

.tip .týždňa
Speer a Hitler: Diablov architekt
Dvojka, Štvrtok, 22:00
Trojdielna dokumentárna dráma odhaľuje skutočnosť o mýtoch a polopravdách, ktorými bola opradená ústredná postava nacistického režimu. Alber Speer bol mužom mnohých protirečení – kultivovaný intelektuál, ktorý sa spriahol s Adolfom Hitlerom. Hoci Speer vyštudoval humanitné vedy, počas 2. svetovej vojny ovládal vojnový priemysel a na zvýšenie produktivity používal otrokárske metódy. Speer bol celé roky Hitlerovým protežantom, v posledných mesiacoch nacistického režimu sa však postavil proti nemu. Bol jediným predstaviteľom tretej ríše, ktorý priznal svoj podiel viny na zverstvách páchaných nacistami počas 2. svetovej vojny.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite