Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.udalosti doma

.časopis .udalosti

Fico „zostáva človekom“Premiér Fico jazdí ako cestný pirát, všimol si minulý týždeň denník SME, ktorý jeden z

Fico „zostáva človekom“
Premiér Fico jazdí ako cestný pirát, všimol si minulý týždeň denník SME, ktorý jeden z premiérových priestupkov aj zdokumentoval na videozázname. Ficova reakcia bola vulgárnejšia než zvyčajne – vraj sa na ňom tento denník „odbavuje doslova každý deň“. Tento docent práva predznačil aj to, ako chápe rovnosť pred zákonom, keď svoj priestupok ironizoval konštatovaním, že je ochotný „za tento, v úvodzovkách nebezpečný zločin, ohrozujúci celú Bratislavu“, zaplatiť aj pokutu. Reakcia ministra vnútra? Vraj mu je na tom „skôr sympatické, že pán premiér zostáva človekom a aj napriek enormnej pracovnej zaneprázdnenosti si nájde čas na to, aby na vlastnom súkromnom aute odviezol svojho syna do školy“. Aby vtipov nebolo málo, práve tento minister predložil a Ficova vláda pred pár dňami odobrila návrh zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorý prináša nové zákazy a príkazy a zdvíha pokuty. Po novom bude napríklad môcť polícia na mieste vyberať pokuty až do 20-tisíc korún a vodičovi môže odobrať vodičský preukaz až do toho dňa, keď donesie potvrdenie o zaplatení pokuty. Pre politikov, ktorí „zostávajú ľuďmi“, je dôležitá informácia, že maximálna povolená rýchlosť v obci klesne na 50 km/h a na diaľnici môže v niektorých úsekoch naopak stúpnuť na 160 km/h. Kamióny nebudú môcť po diaľniciach a cestách prvej triedy jazdiť v piatok poobede (tí, čo „zostávajú ľuďmi“, sa ponáhľajú na víkend) a v nedeľu poobede (to sa vracajú z víkendu). Svietiť by sa malo celý rok a keď bude súvislá vrstva snehu, zimné pneumatiky budú povinné. Cyklisti mimo obce (a deti aj v nej) budú musieť nosiť prilbu a chodci reflexný prvok. Nový zákon, ktorý má nahradiť 14 rokov starú a 27-krát novelizovanú normu, má aj kritikov. Poisťovne kritizujú zámer výrazne zvýšiť výšku škody, pri ktorej budú policajti povinní nehody dokumentovať: návrh zákona ju zvyšuje z 81 na 120-tisíc korún, čím sa podľa poisťovní môže zvýšiť riziko poistných podvodov. Motoristické združenia kritizujú napríklad výšku pokút, podľa ich názoru je zákon postavený na ďalšej represii. Polícia chystá kampaň na zlepšenie imidžu. Ktovie, či bude lepší, ak najviditeľnejšou prácou policajtov zostane číhanie za kríkom a ak ich minister bude sympatizovať s pirátmi, ktorí „zostávajú ľuďmi“.
.tg .rži

Poľný súd
Poslanec za SMK Zsolt Simon už pozná verdikt Etickej komisie SMK. Tá odporučila členom Republikovej rady, aby poslanca vylúčili zo strany. Podľa komisie Simon porušil stanovy, keď verejne kritizoval predsedu Pála Csákyho. „Jedna vec je zastávať názor, druhá viesť boj proti strane,“ povedal šéf komisie Gábor Pallya. Simon sa na margo komisie vyjadril, že mu pripomínala poľný súd.
.jm

Noví ľudia v STV
Nový riaditeľ STV už obmieňa manažment, ktorý zdedil po R. Hrehovi. Odvolávací dekrét dostala šéfka programu Mária Sedláková. Nahradí ju Petra Kolevská. Miesto v manažmente bude mať aj Ján Dianiška, ktorý s Nižňanským spolupracoval na jeho projekte. Nový človek príde zrejme aj do spravodajstva, zdá sa, že Ján Šmihula svojimi schopnosťami Nižňanského nepresvedčil.
.eč

Na rade je rozhlas
Rozhlasová rada prijala uznesenie, ktorým skonštatovala porušenie zákona zo strany riaditeľky Slovenského rozhlasu Miloslavy Zemkovej. To môže byť prvý krok, ktorý zosilní tlak na odvolanie riaditeľky rozhlasu bez politickej dôvery koalície. Rozhlas má aj ďalší problém – hrozí mu exekúcia po rozhodnutí súdu v prospech firmy PSMA, ktorá si nárokuje 37 miliónov korún.
.eč, SITA

Andelé
Víťazom Slovenského pohára vo futbale sa stala Artmedia Petržalka, keď porazila Spartak Trnava 1 : 0. Počas slávnostného dekorovania víťaza sa opäť predviedli trnavskí fanúšikovia, ktorí  svojím vyčíňaním vyprovokovali zásah polície. „Naši fanúšikovia sú skvelí, ale vždy sa medzi nich vmotajú opilci a psychopati,“ ospravedlňoval trnavských Fans kapitán Spartaka Doležaj.
.jm

Vyvolení
Počas zasadania vlády v Prievidzi mohli s premiérom rokovať iba primátori, zvolení za koaličné strany. Primátora Novák Dušana Šimku (SF), ktorý premiéra kritizoval za ignorovanie bezpečnostnej situácie po nedávnej tragédií, na stretnutie nepozvali. Keď sa Fica novinári pýtali na dôvod, odpovedal, že vláda neprišla odpovedať na „mimoriadne inteligentné“ otázky novinárov. Ponúka sa klasická reakcia – neexistujú hlúpe otázky, len hlúpe odpovede. 
.jm
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite