Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.časopis .film

.teletipy .filmy:

Medium Cool (dráma, USA, 1969)
Dvojka, Pondelok, 22:35
John Cassellis je skúsený televízny reportér, ktorý so svojou kamerou sleduje rasové napätie v getách a verí, že pravdivý obraz skutočnosti môže realitu zmeniť. Keď sa dozvie, že televízny kanál, pre ktorý pracuje, poskytuje jeho zábery FBI pri hľadaní podozrivých, musí sa vyrovnať s vlastným svedomím. Keď protestuje, je prepustený a vyberie sa aj s kamerou na národný konvent demokratov v Chicagu. Film kameramana a režiséra Haskella Wexlera, inšpirovaný úvahami filozofa médií Marshalla McLuhana, využíva miešanie postupov hraného a dokumentárneho filmu a reflektuje vplyv informačných médií na modernú spoločnosť.

Zobani (dráma, ČR, 1993)
ČT1, Utorok, 09:30
Mladý vojak Cejnar, povolaním knihovník, nastupuje do pohraničných kasární na výkon základnej vojenskej služby. Svojimi psychickými aj fyzickými vlastnosťami je pre armádu tým najmenej vhodným človekom. Usiluje sa len o to, aby obdobie povinnej vojenskej služby prežil bez pošliapania ľudskej dôstojnosti. Má však smolu – v jeho útvare je skupinka mazákov, ktorí majú o náplni vojenskej služby iné predstavy. Ich násilnícke sklony rastú priamo úmerne s tým, ako ich inšpiruje nehrdinský, ale veľmi zásadový Cejnar. Scenár napísal Zdeněk Krhoulek, ktorý vzhľadom na svoje dlhodobé pôsobenie v armáde veľmi dobre poznal problém šikanovania.

Návrat (dráma, Rusko, 2003)
ČT 2, Streda, 23:30
Andrej a Ivan žijú len s matkou a babičkou. Jedného dňa sa objaví otec – chlapci si na neho nespomínajú, poznajú ho iba z fotografií. Okamžite sa však prejaví ako silná autorita, čo každý z bratov znáša inak. Otec zoberie chlapcov na výlet – na ryby. Táto cesta je zároveň objavovaním terénu vzájomných vzťahov, citov a hraníc otcovských výchovných metód a detského vzdoru. Napriek tomu, že spolu strávia len pár dní, oboch chlapcov otcov návrat výrazne ovplyvní. Výborne napísaný scenár a realizácia vracajúca sa k jednoduchosti a čistote filmárskeho remesla zasiahli divákov na celom svete – debut režiséra Andreja Zvjaginceva sa stretol s veľkým ohlasom a uznaním.

Kristove roky (tragikomédia, Československo, 1967 )
Dvojka, Štvrtok, 21:40
Maliar Juraj, Slovák žijúci v Prahe, si v tridsiatke začne uvedomovať bezcieľnosť svojho života bez záväzkov a povinností. Postupne si vo vzťahu k blízkym ľuďom uvedomuje svoje životné postavenie, aby nakoniec dospel k pokusu začať žiť svoj život nanovo a lepšie. Bohato členená tragikomická výpoveď o potrebe rozhodnutia človeka stojaceho na životnej križovatke je celovečerným debutom režiséra Juraja Jakubiska. Režisér tu rozvíja svoje typické formálne postupy a predznamenáva svojráznu poetiku a osobitú autorskú výpoveď. Výrazne tomu pomáha vynikajúca kamera Igora Luthera a scenár Lubora Dohnala.

Dobyvatelia stratenej archy (dobrodružný, USA, 1981)
JOJ, Piatok, 20:45
Dobrodruh a archeológ Indiana Jones sa vracia z juhoamerického pralesa, kde našiel vzácnu zlatú indiánsku sošku, ale obral ho o ňu podlý konkurent, francúzsky archeológ Belloq. Po návrate sa objavia muži z vojenskej výzvednej služby a požiadajú ho, aby našiel Archu zmluvy, ktorú Belloq s nacistami hľadá v Egypte. Archa má Hitlerovi zabezpečiť neporaziteľnosť. Potrebuje však najprv získať hlavicu staroegyptskej barly, ktorá má ukázať miesto, kde majú nacisti kopať. Tú má Marion, opustená Indyho láska... Dobrodružný film z tvorivej dielne Stevena Spielberga a Georga Lucasa je označovaný za jedno z najlepších filmových dobrodružstiev.

Hulk (dobrodružný/akčný, USA, 2003 )
Markíza, Sobota, 20:00
Prevratná vedecká práca Brucea Bannera, ktorá zmenila pohľad na možnosti genetickej technológie, je zabudnutou a pre jeho autora stále bolestnou minulosťou. Betty Rossová skvelá spolupracovníčka a bývalá priateľka, sa ho snaží uchrániť pred ďalšími konfliktami, pretože sa sama stala svedkom neúspešného pokusu, keď bol Bruce v snahe zabrániť explózii vystavený smrteľnej dávke žiarenia gama. Spočiatku sa zdá, že sa nič nestalo.  Lenže jedného dňa opustí Bannerove laboratórium obrovské monštrum. Svalovec, známy ako Hulk, ktorý za sebou zanecháva iba trosky... Komixovú adaptáciu nakrútil talentovaný režisér Ang Lee.

Erazmus a spol. (komédia, USA, 2003 )
ČT2, Nedeľa, 14:00
Xavier študuje na ekonomickej fakulte v Paríži a otcov známy mu sľubuje po dokončení štúdia miesto na ministerstve financií. Podmienka, že musí ovládať španielčinu, nie je vďaka programu Erazmus nesplniteľná, a tak sa Xavier rozlúči s matkou a priateľkou a odletí do Barcelony. Nájsť tam ubytovanie nie je vôbec ľahké, ale Xavier nakoniec uspeje – nasťahuje sa do bytu, kde žije už sedem ďalších študentov, každý z iného kúta Európy. Nové známosti a zážitky, chaotické, a predsa svojím spôsobom harmonické spolunažívanie mladých ľudí rôznych zvykov a kultúr, sú pre Xaviera školou, ktorá mu umožní prechod do dospelosti. Príjemná komédia Cédrica Klapischa.

.tip .týždňa

Mechanický pomaranč (sci-fi, VB, 1971)
Dvojka, Utorok, 22:00
Alex je vodcom bandy pubertálnych výtržníkov, ktorí chodia poza školu, po nociach popíjajú chemicky obohatené mlieko v bare Korova a agresivitu si vybíjajú bitkami, znásilňovaním a prepadávaním slušných občanov. Všetko sa však náhle zmení, keď Alex padne do rúk zákona a skončí vo väzení. Jeho jedinou šancou, ako sa čo najskôr dostať na slobodu, je podstúpiť radikálnu odvykaciu kúru, ktorá mu má raz a navždy znechutiť násilie. Procedúra vymývania mozgu je úspešná – Alex sa stane fyzicky alergický nielen na násilie, ale aj na milovanú Beethovenovu hudbu. Režisér Stanley Kubrick nakrútil podľa rovnomennej predlohy Anthonyho Burgessa temnú víziu neďalekej budúcnosti.

.teletipy  .dokumenty:

Na ceste po Ríme
ČT1, Pondelok, 21:00
Vo „večnom“ meste sa vrátime do vianočnej atmosféry, keď je slávne námestie piazza Navonna plné čarodejníc, ktoré obdarúvajú deti. Podobne ako náš Mikuláš sú vybavené dvoma druhmi pančúch – dobré deti v nich majú sladkosti a tie zlé uhlie. V týchto dňoch v Ríme ožívajú sochy a kritizujú obecné spoločenské neduhy a mocných. Po sviatkoch však nastáva všedný deň a s ním prichádza aj divoká cestná premávka, do ktorej sa väčšina Talianov púšťa až po rannom kapučíne. Najlepšie vraj robia v kaviarni Svätý Eustach a jeho tajomstvo spočíva v kvalite mlieka. Len dobré raňajky zaistia, že vydržíte exkurziu po nespočetných rímskych pamiatkach.

Čo nezmazal ani čas: Jozef Króner
Dvojka, Utorok, 10:25
Slovenský filmový, divadelný a televízny herec. Vášnivý rybár, autor viacerých kníh. Nikdy sa nevenoval akademickému štúdiu herectva. Jeho kariéra sa začala veľmi spontánne účinkovaním v rôznych ochotníckych súboroch. V roku 1956 sa stal členom Činohry Slovenského národného divadla, kde pôsobil až do roku 1984. Charakteristická bezprostrednosť, humor a prítomnosť humanizmu vdýchli život mnohým postavám zo slovenskej a svetovej klasiky. Svetové uznanie mu priniesla hlavná úloha vo filme Jána Kadára a Elmara Klosa Obchod na korze (1965). Umelecký dokument vytvorený z archívnych záberov.

Buxy
Dvojka, Streda, 20:00
Portrét patológa – doc. Sokola, ktorého prezývajú Buxy. Film o človeku, ktorý je fanaticky pohltený svojou prácou, miluje svoje mesto, svoj pôvod a svoju rodinu. Šesťdesiatročný muž, plný životnej sily, entuziazmu, náročnosti a tvrdosti. Je nekompromisný a zásadový. Práve dokončuje tretiu knihu, ktorá sa špecializuje na rakovinu ženského prsníka. Vo svojom odbore patrí medzi špičky, ktoré sa nachádzajú v bývalom Československu. Vďaka športu a otužilosti môže v zime kráčať po ulici v krátkom tričku a šľapkách, čítajúc si noviny. Ľudia veria, že patológ je človek, ktorý v pitevni vyšetruje mŕtvych pacientov, ale v skutočnosti patológia pomáha životu. Je to práca s tkanivami....
 
Predchodcovia Kolumbovi
Spektrum, Štvrtok, 14:35
Kto boli prví obyvatelia veľkého amerického kontinentu? A odkiaľ prišli? Archeologické nálezy napovedajú, že mohlo ísť o neveľkú skupinku lovcov tuleňov, ktorí museli na svojej púti prečkať dlhý čas v úplne neľudských podmienkach. Tieto závery však neboli nikdy stopercentne dokázané a potvrdené.  Dobrodružný príbeh prvého zdolania Atlantického oceánu  sa začína v kamennej dobe, sedemnásť tisíc rokov pred vyplávaním Krištofa Kolumba.

Islam v Európe
Dvojka, Piatok, 15:25
Slovenská časť koprodukčného seriálu predstaví divákom Mohammada Swansa Hasnu, ktorý pôvodne prišiel na Slovensko zo Sýrie študovať medicínu. Školu však nedokončil, pretože sa ako nový Imam začal plne venovať komunite moslimov žijúcej na Slovensku. Jeho snom je priblížiť svoje náboženstvo slovenskej väčšine tak, aby medzi ľuďmi vznikol vzájomný, úprimný rešpekt. Azíza je mladá, večne sa usmievajúca žena, žijúca v Košiciach. Pri svojich cestách sa zoznámila s moslimami. Ich spôsob života ju silno oslovil, a tak sa jedného dňa sama rozhodla konvertovať na islam. Po čase stretla v Košiciach svojho manžela, s ktorým dnes majú malú dcéru Aišu a druhé bábätko na ceste.

Vitajte na Marse
Dvojka, Sobota, 06:50
Dokument prináša nové informácie o Marse, ktoré získali dva výskumné roboty pohybujúce sa na jeho povrchu, riadené z laboratória NASA v Pasadene v Kalifornii. Prvý z nich pristál na Marse 3. januára 2004, druhý 24. januára 2004. Roboty mali nájsť odpoveď na otázku, ktorá trápila vedcov od roku 1971. Vtedy družica obiehajúca okolo Marsu poslala na Zem fotografie, ktoré vyzerali ako korytá riek. Mars je príliš studený a jeho atmosféra je príliš riedka na to, aby sa na ňom mohla udržať voda. Ale ako to bolo v minulosti? Bola na ňom niekedy voda? Ak áno, bol na ňom aj život?

Gen.sk: Dušan Dušek
Dvojka, Nedeľa, 18:35
GEN.SK je cyklus krátkometrážnych televíznych dokumentárnych filmov, ktorých úlohou je portrétovať významné  žijúce osobnosti Slovenska. Žijeme v dobe, ktorá devalvuje pojem osobnosť. Skutočné osobnosti, ktoré svojou činnosťou a aktivitami znamenajú veľký prínos pre našu spoločnosť, nie sú výsledkom mediálnych kampaní, ale vždy sa za nimi skrýva práca, tvorivosť, nápaditosť alebo charizma. Mnohé z nich sa nikdy nedostanú na titulné strany tlače ani na televíznu obrazovku, ich dielo alebo práca ostáva ukrytá pred zrakmi verejnosti. Neraz aj na škodu nás všetkých. V tejto časti sa zoznámime so spisovateľom a scenáristom Dušanom Dušekom.

.tip .týždňa

Monológ Juraja J.
Dvojka, Štvrtok, 20:00
Režisér, scenárista a kameraman Juraj Jakubisko oslávi v nedeľu 30. apríla svoje 70. narodeniny. Patrí k najvýraznejším zjavom slovenskej filmovej tvorby. Jeho filmy sa vyznačujú osobitou poetikou, bizarnosťou a hravosťou. Juraj Jakubisko rozpráva o svojej životnej dráhe režiséra, scenáristu a kameramana. Spomína na svoje školské filmy a svoj filmový debut Kristove roky, ktorým sa zaradil medzi tvorcov Novej vlny československej kinematografie 60. rokov. Filmy  Zbehovia a pútnici /1968/, Vtáčkovia, siroty a blázni /1969/ a Dovidenia v pekle, priatelia /1970/ politická cenzúra zakázala.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite