Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očami Doroty Nvotovej

.dorota Nvotová .časopis .osobnosti

Koľko trvá moment?

Koľko trvá moment?  Myslím, že moment netrvá, moment JE. A zároveň mám pocit, že moment je to jediné, čo JE. Dokáže byť v tej svojej nezmerateľnej krátkosti tak neúnosne dlhý, že ho stotožňujeme s večnosťou. Moment silnej akútnej bolesti. Zubár. Moment ukrutného hnevu či smútku. Opustenosť.
Bolesť sa nedotkla, ale dávno prešla dnom. Moment šialenej zamilovanosti. Prežili sme s tým človekom, ktorého sme práve prvýkrát zbadali 5 či 8 životov? Moment lásky. Vôňa partnerovho trička pohodeného na stoličke, ktorou zrazu vonia celý svet a vždy voňal. Moment hanby. "Prúser" pred obecenstvom, ktoré súdi chudáka na pódiu, ktorému srdce bije rýchlosťou techna a pot ho zmáča ako monzúnový dážď. A to pódium je kdekoľvek, aj doma pri rodinnom stole. Moment klamstva alebo viny. Len jedno slovo alebo nepatrný čin a všetky zvyšky lepšieho ja začnú bubnovať na zbabelý mozog a jazyk. Moment trestu. Vieme, že spravodlivosť musí vyhrať a zaprisahávame sa, že už nikdy....Moment radosti.
Novorodenec v náručí matky, alebo pohľad z vrcholu kopca. Moment pýchy. Výhra v súťaži, medaila  či cena za herecký výkon. Moment strachu. Auto v protismere či blížiaca sa strata milovaného. Moment pokojnej blaženosti. Vôňa vína či odlesk slnka v zurčiacom potoku. Moment osamenia. Keď sa z našej existencie odlepia pijavice zložené z emócií, strachov, vzťahov a očakávaní a sme tak strašne sami a takí jedineční, až sa stávame kameňom, stromom či hudbou. Aký má zmysel čas – budúcnosť a prítomnosť, keď všetky najlepšie aj najhoršie veci sa odohrajú v okamihu, ktorý sa týmto pojmom svojou silou chápavo vysmieva? Aký má zmysel báť sa zajtrajška a ľutovať včerajšok, tešiť sa na večer či plánovať víkend? Smiešne sú všetky ľudské časové pojmy, pretože sú zložené z jedinečných momentov, korých silu a pravdu cítime, no nevieme privolať. A tak po prežití momentu kukneme na hodinky a oznámime, že už je neskoro. A nevidíme tú dramatickú nočnú oblohu, z ktorej v jednom malom momente spadla hviezda.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite