Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Protest

.časopis .komentáre

Ja, odveký volič SMK a hrdý príslušník maďarskej národnostnej menšiny, dôrazne protestujem proti spôsobu, akým poslanci mnou volenej strany pri hlasovaní o „Lisabonskej zmluve“ vrátili 8-ročné príkoria zvyšku vtedajšej koalície a terajšej opozície.

Ja, odveký volič SMK a hrdý príslušník maďarskej národnostnej menšiny, dôrazne protestujem proti spôsobu, akým poslanci mnou volenej strany pri hlasovaní o „Lisabonskej zmluve“ vrátili 8-ročné príkoria zvyšku vtedajšej koalície a terajšej opozície.

Moja SMK v parlamente nikdy nezradila vtedajšiu koalíciu, a preto disciplinovane hlasovala i za také zákony, ktoré veru neboli práve v jej prospech. Preglgli napríklad príkoria, keď sa časť vtedajšej koalície „spolčila“ s nacionalistickým zvyškom vtedajšej opozície (najmä so SNS, všakáno, páni demokrati) a spoločne postavili kandidáta v komunálnych voľbách i vo voľbách do VÚC výlučne, len a jedine s nepekným zámerom – aby nevyhral „nejaký“ Maďar z SMK. Veď predsa u nás platí – a kým svet svetom bude, musí platiť – že na Slovensku si vládneme sami. A basta! Podobne musela SMK zniesť svoj neúspech s nezmyselnými paragrafmi vtedy prijatého jazykového zákona. Odvtedy musíme používať slovenské názvy obcí v maďarských textoch, napríklad „megyek Dunajská Stredába“!
A podobne. Mne ako rodenému Maďarovi to pripomína skôr rómčinu – s prepáčením mojim spoluobčanom. Ale SMK neoplácala. Ani vtedy, keď sa časť bývalej koalície všemožne bránila označeniu obcí v maďarčine a presadzovala aj obmedzenia materinského jazyka v menšinových školách. Pripomínam pritom, že tragédiou tunajších Maďarov nie je to, že nevieme po slovensky, ale to, že pomaly, ale isto už nebudeme vedieť správne ani len po maďarsky...
Preto je vrcholom pokrytectva dnešná výčitka Dzurindu (že vraj stále ešte lídra opozície) na adresu dnešných poslancov SMK, že vierolomne zradili. Kde bol tento Dzurinda v minulosti? Napríklad pri prijímaní reformy územného členenia krajiny, ktoré bolo ušité proti záujmom SMK? A kde bol vtedy, keď tu celé mesiace prebiehal organizovaný „lov“ na Hedvigu Malinovú? Neviem o tom, že by povedal jediné slovo na jej obranu, alebo že by aspoň vyjadril pochybnosti, prípadne sa alibisticky odvolal na prezumpciu neviny. Nič z toho. Čo chce práve on vyčítať SMK? Pekný bývalý (už dúfam, že nie budúci) premiér.
Prečo teda napriek tomuto všetkému príkoriu voči SMK protestujem?
Preto, že ľudské práva (a tlačový zákon sa ich priamo dotýka) sú nad akoukoľvek „Lisabonskou zmluvou“! Ak teda nebolo možné Fica nijako ináč donútiť k zmene tlačového zákona, tak potom bolo psou povinnosťou každého čestného poslanca – a teda všetkých za SMK – nehlasovať o „Lisabonskej zmluve“ dovtedy, kým bola šanca tlačový zákon zmeniť. Nech by to malo akékoľvek zničujúce dôsledky pre Fica a jeho vládu.
Pre toto som z SMK sklamaný.

Víťazoslav László

Autor je volič SMK z Považskej Bystrice.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite