Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepekné mesto v Rumunsku

.luboš Palata .časopis .týždeň vo svete

Bola to asi najhroznejšia otázka, akú som mohol dostať. „Páči sa

Bola to asi najhroznejšia otázka, akú som mohol dostať. „Páči sa  vám Bukurešť?“ spýtal sa ma taxikár, keď som ho s rukami plnými tašiek odchytil v posledné ráno summitu NATO pred svojím prenajatým bytom.
Usiloval som sa nájsť čo najdiplomatickejšie vyjadrenie, ktorým by som ho neranil a zároveň neklamal. „Je zvláštna. Je to taká rôznorodá zmes, akú nikde inde nenájdete,“ povedal som napokon. „Rôznorodá. Hrozná je. To má byť Európska únia?“ odpovedal nahnevane taxikár. „Aj u nás to tak bolo. Uvidíte, že o desať-pätnásť rokov bude krásna,“ dodal som popravde, čo si myslím.
Keď sme sedeli v novinárskom mikrobuse pred Ceausescovým palácom a čakali, kým kolóna na čele s prezidentom vyrazí na letisko, rozprávali sme sa s kolegami o všetkom možnom, aj o Bukurešti. Jeden novinár ju prirovnával k Moskve sprznenej Balkánom, iný pripomínal chuchvalce drôtov elektrického vedenia, lešenie okolo budov a rozbité chodníky. Ani ja som Bukurešťou rozhodne nebol nadšený. Krásne, ale neopravené medzivojnové domy, zmiešané s hroznými panelákmi a brutálnymi modernými stavbami začínajúceho mafiánskeho kapitalizmu, kvetinové záhony a vodomety vedľa kopy špiny a prachu.

Ale zároveň som si uvedomil, že takýchto miest, ako je nevábna Bukurešť, máme v Čechách, na Slovensku či v Poľsku veľa. Stačí vyjsť niekam do českých Sudet, na východ Poľska alebo dvesto kilometrov od Bratislavy. Varšava, Krakov, Praha alebo Bratislava sú len ostrovy, miesta, ktoré sa spamätali z komunizmu, ale čo zvyšky našich krajín? Zvyšky krajín, odkiaľ kto môže, odchádza, kam turista nepríde, lebo nemá prečo, a kde sa byty nestavajú, ale pustnú celé štvrte. Oproti nim má Bukurešť stále ešte šancu. Je to hlavné mesto dvadsaťmiliónovej krajiny, zahraničný kapitál už si ho našiel, prídu sem peniaze z Európskej únie, radnica už pochopila, čo sú to pešie zóny a že pamiatky by nemali spadnúť. O Bukurešť by som sa nebál. O budúcnosť miest v našich krajinách, kde sa ľuďom nedarí, by som sa bál oveľa viac.

Autor je redaktor Lidových novín
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite