Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tele tipy

.časopis .film

.teletipy .filmy:

Brucho architekta (dráma, VB/Taliansko, 1987)
Dvojka, Pondelok, 22:35
Svetovo uznávaný americký architekt Stourley Kracklite prichádza so svojou manželkou do Talianska, aby v Ríme pripravil veľkú výstavu venovanú francúzskemu neoklasicistickému architektovi  Etiennovi-Louis Bouléemu. Kracklite má ambíciu vrátiť Bouléeho dielo do panteónu dejín architektúry. Počas deviatich mesiacov príprav veľkolepej výstavy však musí čeliť nielen tvorivým problémom a intrigám talianskych kolegov, ale aj manželskej kríze a stupňujúcim sa bolestiam brucha. Film britského výtvarníka a filmového režiséra Petra Greenewaya je rafinovaným dielom, plným vizuálnych symbolov, ale aj vtipných postrehov o povahe umenia a medziľudských vzťahov.

Cesty slávy (vojnová dráma, USA, 1957)
Dvojka, Utorok, 22:00
V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. Francúzska armáda potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýšenia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax protestuje, je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy... Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy.

Keď Otar odišiel (dráma, Francúzsko/Belgicko, 2003)
ČT 2, Streda, 20:30
Tri generácie žien – babička Eka, matka Marina a dcéra Ada – žijú spoločne v chátrajúcom byte v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi. Ekonomická situácia rodiny nie je práve najlepšia, aspoň nejakou pomocou sú občasné finančné príspevky od strýca Otara, ktorý sa, napriek tomu, že vyštudoval medicínu, živí v Paríži ako robotník. Babička je na svojho syna veľmi fixovaná a vždy od neho netrpezlivo očakáva akúkoľvek správu. Bohužiaľ sa stane nešťastie a matka s dcérou to musia povedať babičke. Riešenie tejto situácie prinesie rodine nečakanú zmenu. Rodinná generačná dráma je úspešným debutom francúzskej režisérky Julie Bertuccelliovej.

Zlosť (krimidráma, SRN, 2006 )
Dvojka, Štvrtok, 22:00
Pochádzajú z dvoch odlišných svetov: Can je mladý syn tureckých emigrantov a Simon je univerzitný profesor literatúry. Tí dvaja by sa možno nikdy nestretli, nebyť Simonovho syna Felixa, ktorého Can v škole šikanuje. Felix je príliš slabý a mierumilovný, aby sa dokázal vzoprieť drsnému Canovi a jeho nadmernému egu. Simon zasiahne v presvedčení, že racionálnou debatou sa dá vyriešiť každý problém. V Canovom svete sa však nediskutuje, ale koná – nemá čo stratiť a vycíti, že Simonova bezpečná a šťastná existencia môže byť veľmi zraniteľná. Stačí zaútočiť na to najslabšie miesto... Snímku nakrútil režisér tureckého pôvodu Züli Aladag.

Čudesná noc v Splite  (dráma, Chorvátsko, 2004)
Dvojka, Piatok, 21:55
V čase osláv príchodu nového roka sa na starobylých uliciach chorvátskeho Splitu skrížia cesty niekoľkých postáv. Hrdinovia príbehu však veľa dôvodov na oslavu nemajú. Vdova po bývalom vojakovi prežíva úskalia vzťahu k vojnovému veteránovi, ktorý sa v mierových časoch živí ako bezvýznamný drogový díler.Mladé dievča zúfalo blúdi po nočnom meste a zháňa peniaze na dávku heroínu, až kým nestretne amerického námorníka. Mladý pár sa snaží v silvestrovskom chaose nájsť pokojné miesto na svoje prvé milovanie, a napokon okúsi LSD. S úderom polnoci však na všetkých nečaká len ohňostroj, ale aj tragické prekvapenie. Dráma chorvátskeho režiséra Arsena Antona Ostojiča.

Všetko, čo mám rád (dráma, SR, 1992)
Jednotka, Sobota, 23:20
Príbeh tridsaťosemročného rozvedeného a nezamestnaného Tomáša, ktorý uvažuje o zásadnom zlome vo svojom živote. Zapletá sa do smiešnych konfliktov so svojou bývalou ženou, musí riešiť neriešiteľné problémy svojho dospievajúceho syna a pomoc od neho čakajú aj jeho starnúci rodičia. Útek s mladou Angličankou sa zdá jediným východiskom... Režisér Martin Šulík spolu so scenáristom Ondrejom Šulajom starostlivo vyberajú a skladajú situačné a obrazové „čriepky“, ktoré sú svedectvom o duchovnom svete i vonkajšom bytí jedného súčasníka. Podarilo sa im vytvoriť dielo, ovenčené množstvom domácich a zahraničných cien.

Veronika Guerinová (krimitriler, USA/VB/Írsko, 2003 )
Markíza, Nedeľa, 00:35
Veronika Guerinová bola jednou z popredných írskych žurnalistiek 90. rokov minulého storočia, ktorá svojimi reportážami upozorňovala na vzrastajúci problém užívania heroínu v Dubline. Vďaka jej práci si mohli  ľudia urobiť živý obraz o nebezpečnom obchode s drogami. Jej pôsobenie viedlo až k sprísneniu zákonov v celom Írsku. Guerinová sa tak stala nepriateľkou podsvetia. Režisér Joel Schumacher prináša správu o jej hrdinskom a nerovnom súboji s dublinskými drogovými barónmi v univerzálnej reči, vo filmovom rozprávaní. „Jej životný príbeh predkladá dôvody, prečo sa ľudia stávajú novinármi,“ – hovorí producent Jerry Bruckheimer.

.tip .týždňa
Memento (krimitriler, USA, 2000)
Markíza, Sobota, 00:25
Leonard nosí drahé obleky, jazdí v luxusnom aute, ale býva v lacných bezvýznamných moteloch. Napriek tomu, že vyzerá ako úspešný obchodník, jeho jediným cieľom je pomsta. Problém spočíva v tom, že Leonard trpí vzácnou formou straty pamäti. Spomína si na každú podrobnosť, ktorá sa stala pred „nehodou“, nespomína si však na to, čo sa stalo pred pätnástimi minútami, kde je, kam ide a prečo tam je. Veľmi dobre si však uvedomuje svoj hendikep, pamätá si svoju minulosť do určitého okamihu. Režisér Christopher Nolan skúma tento psychologický terén, zrkadlí Leonardovo vlastné úsilie vysvetliť si náhodné dôkazy, ktoré získa.



.teletipy  .dokumenty:

Život na mori: Geneticky upravovaný losos

Dvojka, Pondelok, 18:55
Všetko sa začalo asi pred dvadsiatimi rokmi v  zabudnutom laboratóriu na konci sveta, ktoré patrí k Newfoundlandskej univerzite. V tom čase si profesor Fletcher a jeho kolega všimli, že losos z tejto časti Kanady neodoláva tunajším tuhým zimám, pričom ryby ako treska či platesa znášajú takéto podmienky veľmi dobre. Preto sa rozhodol vziať jeden gén z platesy a vložiť ho do lososa. Zatiaľ sa geneticky upravený losos ešte nikde na svete nekonzumuje. Chovajú ho iba v laboratóriách.  Výskum genetickej úpravy živočíchov je v mnohých krajinách ešte len v plienkach. Je to budúcnosť výživy obyvateľov Zeme?

Posvätné hory sveta: Fudži san, symbol Japonska
Dvojka, Utorok, 18:55
Fudži san – symbol Japonska.  Básnici a umelci sa celé stáročia snažia zachytiť čistú a prirodzenú  krásu tejto úžasnej hory. Ani sa nedá spočítať, koľkokrát načrtli ruky japonských výtvarníkov jej elegantné a jednoduché línie...Bola inšpiráciou krátkych básní haiku, opisujúcich krásu jej snehom pokrytých svahov. Je to zároveň aj jedna z najznámejších hôr na svete a najvyšší štít a symbol Japonska. Oddávna ju považovali za najposvätnejší vrch, preto k nej smerovali kroky pútnikov. Japonci s humorom hovoria, že raz by mal na Fudži vystúpiť každý, no iba blázon by na ňu liezol dvakrát.

Turistika na vlastné nebezpečie: Saudská Arábia
Spektrum, Streda, 14:30
Od 11. septembra dodnes hral Pakistan jednu z kľúčových úloh v geopolitickej situácii strednej Ázie. Už len preto, že sa na jeho území pravdepodobne ukrýva najhľadanejší muž planéty, Usáma bin Ládin. A to nespomíname napäté vzťahy medzi Izraelom a hnutím Taliban. Inými slovami – oblasť, ktorej by sa turisti mali radšej vyhnúť. To však neznamená, že by tam nebolo nič na obdiv. Podobne, našťastie však s menšími dopadmi, je na tom krajina ropných kráľov a bin Ládinovo rodisko Saudská Arábia a ešte o niečo pokojnejšie Turecko. Tým, čo v sebe nájdu odvahu a predsa sa vypravia do týchto regiónov, môžeme sľúbiť neopakovateľný zážitok. Napriek vojnám a terorizmu si púšť stále uchováva svoje kúzlo a tajomstvá...

Svet zázrakov: Tangaroa   
ČT1, Štvrtok, 15:35
Je 15. jún 2006. Balsový vor Tangaroa a jeho posádka sú na mori už štyridsaťdeväť dní. Práve dnes slávi Olav Heyerdahl, vnuk slávneho cestovateľa a vedca, po ktorého stopách sa expedícia vydala, svoje dvadsiate deviate narodeniny. Tangaroa je asi uprostred svojej cesty cez Tichý oceán. Jeho konštrukcia je spoľahlivá a šesť mužov na jeho palube sa naučilo vor dobre ovládať za každého počasia. Posledná časť plavby prebieha bez problémov, a tak si Olav môže so svojou posádkou a obyvateľmi Raroi už koncom júla spomenúť na účastníkov expedície Kon-Tiki, ktorých cesta sa tam pred deviatimi rokmi skončila.

Bojový plán: Blokáda
Dvojka, Piatok, 20:00
Blokáda patrí medzi najúčinnejšie vojenské zbrane. Potopte jednu vojnovú loď a bojaschopnosť štátu príliš neutrpí. Prerušte však krajine zásobovacie línie a ohrozíte tým jej schopnosť viesť vojnu a dokonca i schopnosť prežiť. V britskom dokumente z cyklu Bojový plán budete mať možnosť sledovať dve námorné blokády na dve ostrovné veľmoci. Uvidíte, prečo Spojenci porazili Nemecko v boji o Atlantik a prečo zasa Japonci neustáli tvrdú americkú blokádu, hoci po útoku na Pearl Harbor nič nenasvedčovalo tomu, že by mali z vojny vyjsť na strane porazených.

Bermudský trojuholník – stratení v mori
Dvojka, Sobota, 20:05
Slnečné pobrežie Floridy, slnkom vyhriate ostrovy Portorika a Bahám a nádherné koralové vody Bermúd sa stali rajskými destináciami pre turistov. Avšak v okolitých vodách sa skrýva záhada, ktorej názov naháňa strach všetkým, ktorí tadiaľ chcú prejsť: Bermudský trojuholník. Toto územie tvoria takmer 4 milióny štvorcových kilometrov otvoreného oceánu. Za  posledných 50 rokov zmizlo v tejto záhadnej oblasti Atlantického oceánu 3-tisíc lodí a sto lietadiel. V jednej chvíli sú tam a odrazu zmiznú. Mnohí ľudia sa domnievajú, že na to neexistuje žiadne logické ani vedecké vysvetlenie. Vedci sú však presvedčení, že vedecké vysvetlenie existuje...

Príbehy z doby kamennej (3/3)
Dvojka, Nedeľa, 16:55
Pred sedemtisíc rokmi začalo poľnohospodárstvo Stredného východu smerovať k výmenným kultúram kamennej doby. Ľudia tu používali zavlažovanie a luxusné veci a  obliekali sa do pestrofarebného oblečenia. Prvé taviarne vytvárali meď a neskôr bronz, ktorý sa prostredníctvom obchodných trás šíril ďalej do sveta. V Európe sa darilo poľnohospodárom, no spoločnosť akoby ustrnula vo vývoji. Spôsob života postupne čoraz viac ovládali privilegované vrstvy. Začali sa šíriť zbrane. Keď železo umožnilo vyrábať lepšie nástroje na hospodárenie aj lacné a účinné meče, kamenná doba dospela k svojmu definitívnemu zániku. A začala sa doba impérií.

.tip .týždňa
Kaleidoskop: Bollywood, Bombaj, India
Dvojka, Piatok, 19:00
Bombaj je centrom indickej kinematografie. Mesto má viac ako osemnásť miliónov obyvateľov a všetko sa tam točí okolo filmu. V roku 1896 prišli bratia Lumiérovci do Mumbaja a prvýkrát tam premietali ich kinematograf. To bol začiatok filmu v Indii, začiatok filmového priemyslu, Bollywoodu. Odvtedy sa India stala najväčším filmovým producentom na svete a v Mumbaji vyrástlo Film City, najväčšie filmové štúdio. India nakrúti ročne asi osemsto filmov. Aj tu už dorazila vlna multiplexov, ale aj napriek tomu odoláva Bollywood americkému gigantovi ako nikto iný. Hollywood zaberá na indickom filmovom trhu iba päť percent.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite