Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet udalosti

.časopis .udalosti

Monarchie odchádzajú
Premena štátneho zriadenia je veľkým sústom – alebo aj nie a obyvatelia ju takmer nezaregistrujú. Nepál je príkladom prvej možnosti
V krajine, kde má monarchia tradíciu trvajúcu takmer štvrť tisícročia, sa totiž konali voľby do ústavodarného zhromaždenia, ktorého členovia budú mať možnosť zmeniť podobu ústavy. Je pravdepodobné, že Nepál sa celkom vzdá monarchie náboženského (hinduistického) typu a zmení sa na sekulárnu republiku. Pred dvoma rokmi musel kráľ Gyanendra po pouličných nepokojoch pripustiť mierovú zmluvu, ktorá ukončila desaťročné povstanie maoistov. Teraz idú maoisti do volieb a prinášajú nádeje aj obavy. Krehký politický konsenzus, vďaka ktorému sa maoisti aspoň navonok zmenili z krvilačných gerilových bojovníkov na regulárnu politickú silu, totiž nemusí vydržať skúšku reálnej politiky. Sily, ktoré si účasť vo voľbách vyvzdorovali krvavým spôsobom, sa nemusia v budúcnosti uspokojiť s pokojnými politickými metódami. Podľa slov maoistického vodcu Pračandu si návrat k boju neželajú, ale nevedno, nakoľko sa im dá veriť. Násilie celkom neutíchlo ani počas kampane, keď maoisti kruto zastrašovali ostatné politické strany. New York Times citoval volebného komisára Bhodžradža Pokharela, ktorý problém nepálskych volieb zhrnul takto: „Tieto voľby sú súčasťou mierového procesu. Nie sú to normálne voľby.“ Práve preto po nich sotva nastúpi stabilita a mierový proces si zrejme vyžiada ešte mnoho čiastkových krokov. Aj po sformovaní ústavodarného zhromaždenia sa dajú očakávať nepokoje a ťažko povedať, či sa kráľ Gyanendra len tak vzdá trónu. Príde asi ešte dosť príležitostí, keď to bude vyzerať, že za dobrá demokracie platia Nepálčania veľmi vysokú cenu.
S monarchiou sa však niekde lúčia aj celkom nekrvavo. Príkladom takéhoto šťastnejšieho vývoja je britský ostrov Sark. Ešte v roku 2006 sa tu konalo referendum, ktorého výsledkom bolo, že tento zabudnutý kútik feudalizmu s rozlohou len 5 a pol štvorcového kilometra, no zato s takmer polstoročnou tradíciou vlastného politického a súdneho systému, si prvý raz zvolí parlament – a ten bude mať 28 členov. Rozhodnutie referenda akceptovali jeho správcovia, feudálni páni, až teraz a voľby majú byť koncom roka. Tu však pomalosť zmien nikoho veľmi nehnevá. Je jasné, že Sark sa ohniskom nestability nestane, ani keby veľmi chcel.
.mg

Templári v Liberci
Liberecká knižnica kúpila knihu Proces s templármi. Jediný výtlačok, ktorý je v Českej republike (dielo vyšlo v náklade 800 kusov), obsahuje faksimile výsluchových protokolov z rokov 1308–1311 a stál 5 600 eur. Kritici hovoria, že malým nákladom a exkluzívnou podobou publikácie Vatikánsky archív prispieva skôr k senzácii templárov ako k štúdiu ich histórie.
.tg

Výbušná kniha
Kniha Lov bývalej žalobkyne haagskeho tribunálu Carly del Ponte vyvolala rozruch. Organizácia Human Rights Watch vyzvala na vyšetrenie informácií, že albánski bojovníci obchodovali s orgánmi zabitých Srbov. Iné pasáže zase pobúrili Chorvátov. Švajčiarska vláda autorke, dnes veľvyslankyni v Argentíne, odporučila nezúčastňovať sa na promo akciách knihy.
.jm

Mugabe bojuje
Kto si myslel, že zimbabwiansky diktátor Robert Mugabe sa po 28 rokoch pri moci vzdá bez boja, mýlil sa. Po zrejme prehratých voľbách – výsledky nie sú zverejnené ani niekoľko týždňov po ich konaní – diktátor znehybnel a svet čakal, že kapituluje. To však diktátori zväčša nerobia. A tak dal Mugabe príkaz zatýkať volebných úradníkov, lebo vraj „zle spočítali hlasy“.
.rži

Opäť Carter
Ani takmer po 30 rokoch od odchodu z Bieleho domu s povesťou zahranično-politického babráka sa exprezident USA Jimmy Carter nevzdáva „mierotvorných“ ambícií. Vydal sa do Sýrie na stretnutie so šéfom exilového Hamasu – organizácie, ktorú USA aj Izrael považujú za teroristickú a ktorá nereprezentuje ani oficiálnu palestínsku vládu. Hamas to povzbudí. Komu to pomôže?
.rži

Ukrývaná pochodeň
Čína takú potupnú predohru s pompou chystanej pekinskej olympiády nečakala – púť olympijskej pochodne sa však definitívne stala fraškou. Po silných verejných protestoch v Londýne, Paríži a San Franciscu sa jej cesta zmenila na skrývačku. Vzbura mníchov v Tibete zmobilizovala svet proti neslobodnej Číne a účasť na otvorení olympiády odvoláva jeden prezident a premiér za druhým. Že tam nepôjde, ohlásil už aj generálny tajomník OSN.
.rži



Condoleezza Rice
Bude ministerka zahraničných vecí viceprezidentkou? Teda ak by bol prezidentom John McCain? Špekulácie stále nestíchli, hoci „Condi“ minulý týždeň vyhlásila, že podobné úmysly nemá a po doslúžení v administratíve sa vráti na Stanfordskú univerzitu.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi sa už vidí ako víťaz všeobecných parlamentných volieb, ktoré sa v Taliansku konajú tento týždeň. Podľa predvolebných prieskumov mal dlho pred stredoľavými stranami, donedávna združenými vo vládnej koalícii, náskok. Uvidíme...

Brian Cowen
Minulý týždeň rozhodla írska vládna strana Fianna Fáil o tom, že nástupcom odchádzajúceho premiéra a straníckeho lídra Bertieho Aherna sa stane súčasný vicepremiér a financminister Brian Cowen. Voľba nového premiéra bude v parlamente 7. mája.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite