Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TELETIPY

.časopis .film

 07. 4. 2008 – 13. 4. 2008

.teletipy .filmy:

Divoká Banda (western, USA, 1969)
Dvojka, Pondelok, 22:35
Píše sa rok 1913. Divoký západ sa neodvratne mení – dostavníky vystriedala železnica a po pustatine začínajú jazdiť prvé autá. Pike Bishop sa so svojou bandou chystá na posledný záťah, ktorý by mal všetkým zabezpečiť dosť peňazí na pokojný dôchodok. Uprostred nehostinnej krajiny sú im v pätách lovci ľudí na čele s bývalým Pikeovým parťákom Dekeom Thortonom, ktorý si tak má od mužov zákona vykúpiť vlastnú slobodu. Keď sa divoká banda chytí do pasce a namiesto peňazí nájde v vreciach len bezcenné železo, musí utekať do Mexika. Kultový western kontroverzného amerického režiséra Sama Peckinpaha je prelomovým dielom svojho žánru.

Zabíjanie (krimidráma, USA, 1956)
Dvojka, Utorok, 22:00
John Clay sa po piatich rokoch dostal von z väzenia a chystá sa oženiť so snúbenicou Fay. Je rozhodnutý, že do ďalšieho risku sa pustí len vtedy, ak to bude stáť za poriadny zisk. Spolu so svojimi štyrmi kumpánmi chystá prepadnutie dostihovej pokladne. Lúpež naplánujú do najmenších detailov, je do nej zapojený aj George Peatty, plachý pokladník z dostihovej dráhy. Jeho manželka Sherry však posúva všetky informácie o plánovanej lúpeži konkurenčnej bande. Tak dokáže aj takmer dokonale naplánovaný zločin stroskotať na malej zhode náhod… Režisér Stanley Kubrick vynechal akékoľvek prikrášľovanie hrdinov a v závere ponúka prekvapenie.


Solaris (sci-fi dráma, USA, 2002)
ČT 2, Streda, 00:15
Posádka vesmírnej lode, ktorá obieha okolo záhadnej planéty Solaris, pošle na Zem správu o nevysvetliteľných udalostiach, ku ktorým v blízkosti planéty dochádza. Keď na loď dorazí psychológ Chris Kelvin, stretáva sa len s vyšinutým mladým vedcom Snowom a uzavretou doktorkou Gordonovou. Loď sa ocitla v zajatí nepredstaviteľnej sily, ktorá onedlho ovládne aj Chrisa. Ten sa počas prvej noci prebudí a cíti dotyky svojej milovanej ženy, ktorá pred časom spáchala samovraždu. Je to akýsi klon, ktorý vytvorilo jeho podvedomie? Námetom filmu amerického režiséra Stevena Soderberga sa sa stal svetoznámy sci-fi román Stanislawa Lema.

Denunciant  (dráma, USA, 1935 )
ČT2, Štvrtok, 23:25
Dobromyseľný, ale prihlúply Gyp Nolan, predá v čase írskeho povstania v Dubline roku 1922 za dvadsať libier svojho kamaráta. Pocit viny potom márne utápa v alkohole – odplate aj tak neunikne. Jedinou jeho nádejou tak ostáva obyčajné dievča. Snímka vznikla podľa rovnomenného románu írskeho spisovateľa Liama O’Flahertyho vo vysokoštylizovaných expresionistických kompozíciách, vymykajúcich sa zavedenému hollywoodskemu štýlu a bola ocenená štyrmi Oscarmi. Réžie sa ujal významný americký režisér John Ford, ktorý si zakladal na svojom írskom pôvode napriek tomu, že sa narodil v Amerike.

Grbavica  (dráma, Rak./SRN/Srbsko, 2005)
Dvojka, Piatok, 21:55
Esma s dvanásťročnou dcérou Sárou bývajú v sarajevskej mestskej štvrti Grbavica. Matka sama vychováva dcéru, ktorá žije v presvedčení, že jej otec padol vo vojne ako hrdina. Ich vzťah nie je jednoduchý, no matka trpezlivo znáša pubertálne rozmary. Konečne sa matke podarilo získať miesto servírky v nočnom podniku, a tak môže Sáre zaplatiť vytúžený školský výlet. Práve vtedy príde dievča so správou, že deti vojnových hrdinov majú nárok na špeciálnu zľavu. A tak Esme neostáva nič iné, ako dcére odkryť dlho utajovanú pravdu a po rokoch opäť oživiť bolestnú minulosť. Trpký príbeh Žbaniča Jasmila o nezmazateľných dôsledkoch balkánskej vojny.


Princ William (dráma, USA, 2003)
ČT1, Sobota, 15:50
Fiktívny príbeh vchádzajúci zo skutočných udalostí rozpráva o tom, čo sa odohralo krátko po smrti princeznej Diany, matky Jeho kráľovskej výsosti princa Williama z Windsoru. Mladík prichádza študovať na St. Andrew’s College, musí vyriešiť vzťah k otcovi, princovi Charlesovi, zmieriť sa s jeho láskou ku Camille Parker Bowlesovej, zblížiť sa s jej deťmi a pritom si uchovať spomienky na svoju milovanú matku. Americký televízny film režiséra Michaela W. Watkinsa sa snaží zrekonštruovať niekoľko najvypätejších rokov z princovho doterajšieho života a ukázať, s akými problémami sa musí vyrovnať následník trónu.


Slzy slnka (akčný triler, USA, 1994 )
Joj, Nedeľa, 01:25
V Nigérii dôjde k prevratu a moci sa ujme bezohľadný diktátor. Špeciálny záchranársky tím pod velením veterána námornej pechoty, poručíka A. K. Watersa dostane zdanlivo jednoduchú úlohu – vyhľadať v džungli vo vnútrozemí Nigérie výpravu organizácie Lekári bez hraníc, vedenú Dr. Lenou Kendricksovou. Aj keď sa vojakom prvú časť úlohy podarí úspešne splniť, nastávajú komplikácie – lekárka trvá na tom, aby výsadkári zabezpečili bezpečný prevoz nigérijských utečencov k blízkej hranici. Ak by ich opustili, stali by sa čoskoro obeťami početnej armády rebelov... Akčná dráma amerického režiséra Antoine Fuqua.


.tip .týždňa

Smrť v Benátkach (dráma, Tal./Franc., 1971)
ČT2, Pondelok, 00:15
V roku 1911 prichádza do talianskych Benátok hudobný skladateľ Gustav von Arschenbach. V noblesnom prostredí hotela a európskej smotánky sa snaží zotaviť, komponovať, nájsť vnútorný pokoj i odpovede na veľké otázky života a tvorby. Nájde krásu, stelesnenú poľským chlapcom Tadziom, ale súčasne objaví aj doteraz ukryté stránky seba samého. Platonická vášeň, ktorá ho k mladíkovi priťahuje, starnúcemu skladateľovi na pokoji nepridá. Ale ani skutočnosť, že mimo uzatvoreného sveta hotela vyvádza cholera, nedokáže Aschenbacha od chlapca odpútať. Luchino Visconti voľne adaptoval novelu Thomasa Manna.




.teletipy  .dokumenty:

Králi na výslní
Dvojka, Pondelok, 11:20
Iba málokto vie, že Slovensko so svojimi výnimočne zachovanými prírodnými hodnotami je ešte stále ostrovom života s biologickou rozmanitosťou, akú by človek zbytočne hľadal na západ od našich hraníc. Približne 150 párov očí každoročne na jar upiera svoj zrak nádejou na oblohu. A vždy nájdu to, čo hľadajú – siluetu orla. V Európskej únii je iba málo miest, kde môžete v priebehu iba pár hodín prejsť z alpínskeho prostredia na rozľahlé nížiny a popritom uvidieť toľko druhov orlov. Asi najznámejším druhom je orol skalný. Málokto vie, že približne 90 hniezdiacich párov vytvára u nás ojedinelú populáciu v rámci celej Európy.


Posvätné hory sveta: Olymp, Diov trón
Dvojka, Utorok, 18:55
Vysoko v horách nad gréckymi provinciami Tesália a Macedónia sa týči legendárna hora Olymp. Nebeské sídlo najvyšších bohov vrátane najmocnejšieho z nich, Dia. Dia pokladali za vládcu všetkých bohov aj smrteľníkov a na konci vývoja gréckeho polyteistického systému sa stal aj bohom vesmíru. Diovo meno má svoj pôvod v indoeurópskom bohovi menom Diaus, čo znamená "jasné nebo" alebo "vševidiaci". Podobne ako indoeurópsky Perún, vládca búrkových mrakov, bol  Zeus zlostný aj milostivý. Ako najvyššiemu bohovi mu na Olympe patril najkrajší palác, ktorý preňho vykoval zo zlata božský kováč Hefaistos.


Anatómia prírodnej katastrofy
Spektrum, Streda, 20:10
Zemetrasenia, orkány, tajfúny, ničivé záplavy a vlny cunami – také sú odvrátené tváre prírody, s ktorými ľudstvo v poslednom desaťročí prichádza čoraz častejšie do kontaktu. A keďže ešte stále nedokážeme rozkázať vetru a dažďu, neostáva nám iné, ako prispôsobiť sa, a to vo všetkých smeroch ľudského počínania. Inžinieri a architekti preto dnes v kritických oblastiach dávno nehľadia len na vizuálnu stránku svojich stavieb, ale predovšetkým na ich odolnosť a bezpečnosť. Napriek tomu stavitelia vedia, že ak by sa malo opakovať napríklad zemetrasenie, ktoré v roku 1971 prekvapilo San Fernando Valley, budú aj škody aj napriek všetkým snahám opäť astronomické.



Veľké záhady: Existuje samovznietenie človeka?   
Dvojka, Štvrtok, 19:00
Celkom iste ste už aj vy počuli príbehy o čudných požiaroch, ktoré zahubili svoje obete počas spánku alebo keď sedeli v kresle. Požiarni technici, lekárski a súdni znalci dobre vedia, že spáliť ľudské telo na popol si vyžaduje obrovské množstvo tepla. Preto patria medzi najzvláštnejšie prípady tie, v ktorých po sebe oheň zanechá len nepatrnú stopu na svojom okolí, no jeho ľudské obete zhoria do tla. Aká  pravda sa ukrýva za mätúcou záhadou, ktorú nazývame spontánne ľudské samovznietenie? Je azda možné, že oheň vzplanie a spaľuje svoje obete zvnútra, a nie naopak? Je to vôbec z fyzikálneho hľadiska možné?


Bojový plán: Protiútok
Dvojka, Piatok, 20:00
Britský dokument z cyklu Bojový plán podrobne opisuje udalosti pred a počas operácie Barbarossa v roku 1941, keď sa Hitler chystal dobyť Moskvu. Stalinovi sa ho však úspešným protiútokom podarilo včas zastaviť. Využil pritom spravodajstvo, správne načasovanie a odolnosť svojich vojakov voči ruskej zime. Vo filme je takisto rozobratý aj izraelsko-egyptský konflikt – Jom-kipurská vojna v roku 1973. Izraelčania sa vtedy spoliehali na svojho špióna, a práve vďaka nemu protiútok zlyhal. Dostali však druhú šancu, ktorú nakoniec vďaka správnemu načasovaniu vynikajúco využili.


Svet záhad: Hľadanie svätého grálu
Dvojka, Sobota, 20:00
Už dvetisíc rokov pátrajú celé generácie po svätom kalichu, ktorý má svojho nálezcu obdariť nesmrteľnosťou a osvietením. Hľadanie rozpútal kráľ Artuš spolu so svojimi rytiermi Okrúhleho stola. A tak sa stalo najväčšou honbou za pokladom v ľudskej histórii. Jedna z najstarších legiend o svätom grále hovorí, že ho do Británie priniesol prastrýko Ježiša Krista – Jozef z Arimatie. Keď Ježiš zomieral na kríži, Jozef doňho zachytil Kristovu krv. Po Kristovej smrti navštívil Jozefa archanjel Rafael, ktorý mu povedal, aby pohár – svätý grál – odniesol na požehnané ostrovy západu, teda do Británie.


Vysídlená planéta
ČT2, Nedeľa, 21:00
Keď sa povie globalizácia, každý z nás si predstaví čosi iné. Radi nakupujeme v hypermarketoch a cestujeme po rôznych končinách zemegule. Pritom ale tušíme, že s prírodou sa deje čosi neblahé a možno aj osudové. Svoju planétu osídľujeme čím ďalej rýchlejšie. Ale ako to súvisí s globalizáciou? A ako si máme predstaviť budúcnosť? Vo vnútri duše možno dúfame, že v našom kúte Európy sa všetky hroziace veľké zmeny a otrasy neprejavia až tak drasticky. Spisovateľka Eva Hauserová a režisérka Jitka Stropková dokumentujú, ako to vlastne s prírodou je a ako sa globalizácia dotýka nášho každodenného života.


.tip .týždňa

Spriaznení voľbou
ČT2, Pondelok, 20:00
“Desať filmovacích dní s Dubčekom, Šikom, Smrkovským, Goldstueckerem, Císařem, Svobodom a ďalšími, medzi  15. – 30. marcom 1968“ – táto veta je súčasťou úvodných titulkov jedného z najzaujímavejších českých dokumentov. V roku 1968 ponúkli Karel Vachek a jeho spolupracovníci divákom v kinách na svoju dobu úplne neobvyklý pohľad do zákulisia Pražskej jari. Autenticita tejto osemdesiattriminútovej snímky je aj po štyridsiatich rokoch veľmi silná. A možno, že historický odstup dáva dnes svedectvu dokumentaristov z vtedajšieho Krátkeho filmu úplne novú dimenziu...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite