Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neonacisti idú s dobou

.časopis .týždeň vo svete

Rozhovor s

Rozhovor s českým politológom a súdnym znalcom na extrémizmus Miroslavom Marešom o neonacistickej scéne v Európe.


.aké nové metódy činnosti používajú neonacisti v Európe?
Snažia sa získať širšie spektrum mládeže, nielen klasických skínov a razantných násilníkov krčmového typu. Prispôsobujú tomu svoju grafiku a vizuálnu prezentáciu. Využívajú prvky subkultúry hip-hopu, preberajú dokonca vzhľad od krajne ľavicových autonómov (grafiti). Vytvárajú si celkom nový imidž. Názorným príkladom je ich pozvánka na 1. máj v Hamburgu. Je na nej nový typ písma odvodený od čínskeho písma, čo používa aj hip-hop, súčasne je tam však motív volebného plagátu NSDAP z roku 1932.

.používajú nové formy získavania sympatizantov aj skupiny v strednej Európe?
V menšej miere, pretože ostávajú prevažne ukotvené v tradičnej identite.

.kam zaraďujete Maďarskú gardu?
Označujem ju pojmom paramilitárny vigilantizmus. Je tam snaha nahradiť činnosti polície a armády. Cieľom je využiť obavy verejnosti z kriminality, najmä rómskej, na získanie popularity a volebných ziskov.


.vylučujú sa vzájomne ciele neonacistických skupín zo strednej Európy do tej miery, že sa nemôžu spojiť do jednej nadnárodnej štruktúry?
Pri tradičných skupinách áno. Existuje však aj prúd nadväzujúci na záverečnú fázu tretej ríše, keď Nemci pod tlakom akceptovali „árijskú podstatu“ aj u východných národov. Na tomto základe sa teraz usiluje táto scéna integrovať. Bizarnú teóriu „bulharského árijstva“ presadzuje Bulharský národný zväz, jediná slovanská organizácia, ktorá ostala v európskom Národnom fronte. Jeho os dnes tvorí spojenectvo Berlín–Rím–Madrid. Poľskí a po nich aj českí neonacisti túto štruktúru opustili na protest proti revizionistickým požiadavkám dominujúcej Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD), ktorá požaduje návrat území za Odrou a Nisou.

.je podľa vás slovenská neonacistická scéna schopná opustiť tradičné témy, ktoré jej bránia v užšej spolupráci s partnermi v zahraničí?
Zatiaľ nie. To im však nebráni v kooperácii. Slovenskí aktivisti napríklad písali do Deutsche Stimme články o prípade Hedviga Malinová, ale pre Nemcov sú tieto témy malicherné. Odhadujem, že ak by nemecká NPD vyhrala voľby, čo sa nestane, opäť by chceli odtrhnúť južné územia Slovenska podľa vzoru Viedenskej arbitráže z roku 1938. Maďari sú pre nich dôležitejší ako Slováci.

.vstupuje nemecká neonacistická scéna do sporov medzi ich slovenskými a maďarských druhmi?
Čiastočne áno. Práve NPD má záujem na vytvorení akejsi euroneonacistickej identity a snaží sa takéto spory tlmiť. Razia heslo No more brother´s war! – už žiadne vojny medzi bratmi. Kult nacistického pohlavára Rudolfa Hessa je dnes založený na tom, že z neho robia „mierotvorcu“, ktorý chcel upokojiť vzťahy medzi Nemeckom a Britániou, aby sa vytvorilo „árijské spoločenstvo“.

.aké sú aktuálne témy politickej agitácie európskych neonacistov?
Idú s dobou. Zvýšený dôraz kladú na sociálne otázky. Z Nemecka prichádza nový trend zvýšenia záujmu o ekologické otázky a ochranu zvierat. Má to antisemitský kontext: hovoria, že židia a moslimovia brutálne zabíjajú zvieratá. Zo Spojených štátov prichádzajú heslá o živote bez drog, alkoholu a v krajných formách aj bez sexu. V Česku a Poľsku sa dnes neonacisti profilujú na odpore proti americkým základniam. Zvláštne je, že aj keď sú proti moslimom, iránsky prezident Ahmadínedžád sa stal ikonou európskych islamofilných neonacistov. Dôvod? Vystupuje tvrdo proti USA, Izraelu a podporuje popieranie holokaustu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite