Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.udalosti svet

.časopis .udalosti

Kto zachráni Zimbabwe?Mnohé nasvedčuje tomu, že v Zimbabwe sa po 28 rokoch končí éra diktátora Roberta Mugabeho. V

Kto zachráni Zimbabwe?
Mnohé nasvedčuje tomu, že v Zimbabwe sa po 28 rokoch končí éra diktátora Roberta Mugabeho. V čase uzávierky .týždňa síce túto prognózu spochybňovali najmä zásahy represívnych orgánov voči opozícii, je však zrejmé, že Zimbabwe nebolo po voľbách nikdy bližšie k zmene vládcu než teraz. Dnes už v krajine nikto nepochybuje, že opozícia na čele s odborovým predákom Morganom Tsvangiraiom zvíťazila nielen v parlamentných, ale aj v prezidentských voľbách. Úrady minulú stredu po dňoch váhania napokon oficiálne priznali opozícii viac hlasov v parlamente (99 poslancov za Tsvangiraia, 97 poslancov za Mugabeho), no stále zdržiavali vyhlásenie výsledkov prezidentských volieb. Opozícia preto oznámila, že podľa jej prepočtov získal jej líder Tsvangirai absolútnu väčšinu hlasov voličov a nebude nutné ani druhé kolo volieb.
Azda to mnohí analytici, ktorí hovorili, že Mugabe, tak ako v minulosti, voľby sfalšuje a ostane pri žezle, tentoraz s pesimizmom predsa len prehnali.
Dôvodom na nádej boli aj hlásenia vládneho denníka Herald, ktoré neproklamovali víťazstvo pre Mugabeho, len na rozdiel od opozície tvrdili, že nijaký kandidát nezískal absolútnu väčšinu hlasov, a preto dôjde k druhému kolu. A už to je oproti minulosti pokrok. Zdá sa, že v Mugabeho tábore teraz prebieha spor, ako sa má vládna klika postaviť k prehre. Juhoafrický denník Business Day citoval anonymný zdroj, podľa ktorého „Mugabe pripustil porážku v kruhu blízkych poradcov, armády, polície a šéfov spravodajských služieb. Svojej rodine a osobným poradcom povedal, že voľby prehral.“ Zástancovia tvrdej línie však údajne Mugabeho nabádajú, aby sa nevzdal. Mugabeho najsilnejším protivníkom je rozvrátená ekonomika – 100-tisícpercentná, vo svete najvyššia inflácia, 80-percentná nezamestnanosť a obrovská nespokojnosť obyvateľov. Na druhej strane, keby sa Mugabe rozhodol násilne zakročiť proti opozícii – pred rokom jeho polícia Tsvangiraia podľa jeho slov mučila – mohol by sa spoliehať na tradičnú ľahostajnosť Zimbabwčanov. Ak to však opozícii vyjde a chopí sa moci, radosť ju rýchlo prejde. Návod, ako zreformovať ekonomiku, ktorú bláznivý Mugabe po vyhnaní bielych farmárov celkom zhumpľoval, zrejme nepoznajú ani najbystrejšie hlavy z Chicaga či Harvardu.
.mh 

Ahern končí
Korupčný škandál ukončil jedenásťročné pôsobenie Bertieho Aherna v írskom premiérskom kresle. Ahern podľa vlastných slov odstúpi v máji, aby očistil svoje meno v škandále, ktorý siaha do 90. rokov a týka sa nepriznaných platieb od podnikateľov. Ak súd podozrenia potvrdí, Ahernove úspechy vrátane ukončenia občianskej vojny v Severnom Írsku zavŕši čierna bodka.
.tb

Brigáda
Elitné policajné komandá v Nemecku si privyrábali zaujímavým spôsobom – ich príslušníci vo voľnom čase trénovali líbyjské bezpečnostné sily. Kontakt medzi líbyjskými úradmi a jednotkou GSG-9 sprostredkovala súkromná firma, ktorú vlastní bývalý člen komanda. Príslušníci do Líbye vycestovali v roku 2006 a táto tajná „brigáda“ im hodila po 15-tisíc eur.
.tb

Tulene v Bruseli
Premiér kanadského inuitského teritória Nunavut Paul Okalik prišiel do Bruselu s výzvou, aby EÚ neprijímala zákon zakazujúci dovoz tuleních výrobkov. Inuitom by sa tým vraj zhoršila možnosť obživy. EÚ nie je jednotná, ale europarlament už v roku 2006 prijal petíciu žiadajúcu zákaz obchodovania s tuleňmi. Zo zákazu však mali byť vyňaté práve inuitské územia.
.tg

Zdravie a kentauri
Britskí vedci vytvorili embryo spojením ľudskej bunky a zvieracieho vajíčka. Zárodok má asi 99,9 percenta ľudskej DNA. Výskumníci uviedli, že zárodok nechali vyvíjať sa tri dni a cieľom je získať z neho kmeňové bunky na liečenie chorôb. Podľa dostupných informácií nechcú skúmať, čo by sa z embrya narodilo. Takže všetci zdraví a zatiaľ žiadni kentauri...
.tg

Carlina kniha
Túto správu priniesli najskôr ruské a srbské médiá: v knihe Lov od bývalej žalobkyne haagskeho tribunálu Carly del Ponte sa píše o kriminálnych aktivitách kosovských Albáncov. Osobitne šokujúce sú pasáže, v ktorých Carla del Ponte hovorí, ako komandá kosovských Albáncov unášali Srbov, odoberali im orgány a  obchodovali s nimi – z čoho údajne profitoval aj dnešný premiér Kosova Hašim Thaci. Bude zaujímavé sledovať, ako  sa kauza vyvinie.
.mg
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite