Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dvanásťhviezdičkoví hráči

.andrej Šuba .časopis .hudba

Ako trojročný začal hrať na klavíri, v dvadsiatich piatich mal za sebou najvýznamnejšie európske klavírne súťaže.

Ako trojročný začal hrať na klavíri, v dvadsiatich piatich mal za sebou najvýznamnejšie európske klavírne súťaže.


Nasledovala emigrácia zo Sovietskeho zväzu a kariéra sólistu s najznámejšími svetovými orchestrami. Onedlho sa pred ne postavil ako dirigent.
Vladimir Ashkenazy (1937) patrí k najobdivovanejším interpretom 20. storočia. Bratislavu navštívil po šiestich rokoch, tentoraz s elitou mladých hudobníkov z celej Európy.
Do European Union Youth Orchestra, založeného v roku 1978, sa každoročne dostane konkurzom asi stovka najlepších zo 4 000 uchádzačov, ktorí pracujú pod vedením svetovej dirigentskej špičky. Slovensko malo v orchestri jediného zástupcu – študenta bratislavskej VŠMU, huslistu Juraja Tomku. „Spolupráca s týmito hudobníkmi je mimoriadne inšpirujúca.
Niet v nej ani stopy po rutine, dokážu zahrať tak, že sa kedykoľvek vyrovnajú svetovým orchestrom,“ povedal mi pred koncertom charizmatický dirigent.
Sympatickým gestom bolo zaradenie skladby Sinfonietta rustica Eugena Suchoňa, ktorého storočnicu si tento rok pripomíname. Suchoňovo dielo nebolo súčasťou programu celého európskeho turné, ale mimoriadne presvedčivé naštudovanie a strhujúce predvedenie Sinfonietty bolo v susedstve Koncertu pre husle a orchester d mol Jeana Sibelia (s vynikajúcou Arabellou Steinbacher) a Sinfonie domesticy Richarda Straussa rozhodne jedným z vrcholov Roku Eugena Suchoňa. O to cennejším, že prázdne udržiavanie mýtov, verbálne stavanie na piedestál či v najhoršom prípade ignorancia nie sú v slovenskej kultúre minulosťou. Svedčí o tom aj fakt, že keď chcel Vladimir Ashkenazy spoznať ďalšie diela skladateľa, ktorého označujeme za jedného z tvorcov slovenskej národnej hudby, nedokázal v Bratislave zohnať viac ako dva disky s jeho tvorbou...
Medzi posledné novinky Slovenskej filharmónie patrí rozhodnutie sprístupniť záznamy vybraných koncertov na webe. Takže, kto neverí, nech tam beží, lebo lepšie raz počuť, ako stokrát čítať...

Autor je redaktor Hudobného života

V. Ashkenazy, A. Steinbacher, European Union Youth Orchestra, Slovenská filharmónia, Hudobné centrum, 25. marec
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite