Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Už sú z toho von

.elena Akácsová .časopis .ostatné

V júni minulého roka mohol divákov Českej televízie vydesiť výbuch bomby v priamom prenose.

V júni minulého roka mohol divákov Českej televízie vydesiť výbuch bomby v priamom prenose.
Následne vysvitlo, že išlo o recesistický čin umelcov hnutia Ztohoven, ktorí sa nabúrali do vysielania panoramatických záberov rekreačných stredísk a vmontovali tam ilúziu výbuchu.
Pôvodne možno išlo o čistú recesiu. Lenže potom sa ČT stala starostlivým ochrancom duševného zdravia tých cca 50 000 divákov, čo toto vysielanie sledujú, a išla autorom po krku. Autori zareagovali vyhlásením, že narušením verejného a mediálneho priestoru chceli upozorniť na to, že mediálny obraz sveta nemusí byť pravým zrkadlom toho reálneho.
Keď ich polícia začala stíhať pre šírenie poplašnej správy, verejnosť sa názorovo rozdelila.
Časť schvaľovala prísne postihy, časť obhajovala právo na umeleckú a názorovú slobodu. Túto stranu podporila aj Národná galéria v Prahe, keď tvorcom udelila Cenu NG 333 a dielo pod názvom Mediálna realita odkúpila za 333-tisíc českých korún do svojich zbierok aj so zarámovaným policajným protokolom. Zástupca tvorcov pri preberaní ocenenia vystríhal porotu, že udelením ceny riskujú ročný trest odňatia slobody za schvaľovanie trestného činu.
Minulý týždeň súd autorov oslobodil a potvrdil, že nešlo o poplašnú správu, ale o formu umeleckého diela a že výbuch mohol divákov akurát tak pobaviť. Obžaloba totiž nenašla ani jediného vydeseného svedka.
V epizóde Simpsonovcov Outsider Art zaplavil Homer vodou celý Springfield a  parafrázujúc Turnerov obraz Benátok vyhlásil Veľké kanály springfieldské za konceptuálne umenie. Na otázku, či toto už nie je skôr vandalizmus ako umenie, Homer odpovedal: „To už rozhodne súd.“ Tak v Čechách už rozhodol.
Českí umelci a recesisti majú týmto v rukách mocný precedens v boji proti precitliveným ochrancom ľudí pred ich vlastnou obmedzenosťou a naivitou. Na druhej strane je tu však aj precedens, že ak sa nájde dodatočne inteligentné zdôvodnenie, tak za umenie sa bude môcť vyhlásiť aj skutočný trestný čin. Zostáva nám jediné: mať sa pred manipuláciou stále na pozore. Pred mediálnou aj pred tou umeleckou. Najlepšie pred každou.

www.t-station.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite